Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 30 december 2021

Gryta med griskött, äpple och päron

Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att plocka fram lergrytan, det var riktigt länge sedan jag använde den. Men dessvärre blev jag inte jätteimponerad av denna rätten.



6 portioner

600 g mager fläskkarré i skivor

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar 

1 tsk oregano

3 msk olivolja 

1 rödlök

1 purjolök 

2 morötter

2 fasta röda matäpplen

2 fasta päron

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk torkad oregano 

(1 tsk mald koriander)

2 dl rödvin

3/4 dl flytande honung

1/2 dl vitvinsvinäger 

2 msk olivolja 

Till servering:

3 msk flytande honung

2 msk vitvinsvinäger 

Tillbehör:

Kokt ris

Sätt ugnen på 225 grader. Dela köttskivorna i ganska stora bitar. Salta, peppra och strö på lite oregano. Bryn köttet hastigt runt om i en het panna i 1 msk av oljan. Skala löken och skär den i klyftor. Skiva purjolöken. Skala och skär morötterna i bitar. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor och päronen i bitar. Fräs grönsakerna i 1 msk av oljan i en stekpanna ca 5 minuter tills de mjuknat lite. Blanda grönsaker och kött i en ugnssäker form med lock. Om du använder en s k romargryta blötläggs den först i kallt vatten ca 15 minuter före användningen. Salta, peppra och strö oregano och koriander över kött och grönsaker och blanda väl. Värm rödvin i en kastrull med flytande honung, vinäger och olja och häll över köttet. Lägg på locket eller täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek kött och grönsaker ca 30 minuter. Bryn frukten under tiden i resten av oljan och rör ner den i grytan. Stek ytterligare 20-30 minuter till köttet är mört. Vid servering: rör ut honungen i vinäger, droppa över kött och grönsaker och servera med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar