Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. En gammal klassiker som jag gillar! Men detta var en ny variant med purjolök istället för gul lök och vanlig rå lax i. Tycker den blev väldigt god!
4 portioner
6-8 potatisar (ca 800 g)
1 msk smör
500 g laxfilé utan skinn och ben
1 bit purjolök (ca 100 g)
1 knippe dill
1/2 tsk + 1/2 tsk + 1/2 tsk salt
1-2 krm nymald vitpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
75 g skirat smör
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en 1 -1 1/2 liters ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Ansa och strimla purjolöken. Hacka dillen. Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö över 1/2 tsk salt och hälften av purjolöken. Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Strö 1/2 tsk salt och peppar på laxen. Strö över resten av purjolöken och all dill. Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över 1/2 tsk salt. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten. Smält smöret i en liten kastrull och servera till laxpuddingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar