Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Har aldrig gjort peach melba förut, så det va kul att testa! Enkelt och gott!
8 portioner
4 persikor
Lag:
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
Rivet zest från 1 citron
Hallonsås:
2 1/2 dl hallon
3/4 dl florsocker
Tillbehör:
Vaniljglass
Mandelsplitter
Mynta
Koka upp vatten i en stor kastrull, 5 liter. Kryssa persikorna med en kniv på toppen. Lägg dem i vattnet och sjud i 15-20 sekunder, tills skalet börjar spricka. Ta upp dem med hålslev och lägg i kallt vatten för att kyla ned. Ta upp dem ur vattnet när de har kallnat och ta bort skalet med en kniv. Dela persikorna och ta bort kärnorna.
Koka upp vatten, socker, snittad och urskrapad vaniljstång och rivet citronzest. Häll upp lagen i en skål. Lägg i persikorna och låt dem marineras i lagen.
Mixa hallon och socker och låt passera genom en sil.
Varva persikor, vaniljglass och hallonsås i portionsglas. Toppa med mandelsplitter och mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar