Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Verkligen supergod äppelkaka! En utav de godaste jag nånsin ätit. Degen blev sådär seg knäckig, lite som kolakakor. Mina gäster bad till och med om receptet!
4-6 portioner
125 g smör
2 dl strösocker + lite extra till topping
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äpplen
1 krm kanel
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop socker och ägg fluffigt. Häll i smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna förutom kanelen i en separat bunke och vänd sedan ner i smeten, lite i taget. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj och bröa en springform (form med löstagbar kant), i storleken 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och lägg på äpplena. Strö socker och kanel jämnt över äpplena. Baka ca 45 minuter i mitten av ugnen tills kakan har fått en gyllenbrun färg. Servera med vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar