Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Helt okej, men inget jag kommer att göra igen..
4 portioner
1 liter kalvbuljong (vatten och buljong eller fond)
2 scharlottenlökar
4 dl risotto ris (gärna arborio)
2 dl vitt vin
400 g kantareller
Smör till stekning
3-4 dl riven parmesan
30 g smör
1/2 dl hackad persilja
Olivolja
Salt och peppar
Koka upp kalvbuljongen i en kastrull. Skala och hacka löken. Värm en tjockbottnad kastrull med lite olivolja. Tillsätt ris och lök och fräs i någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med den varma buljongen, lite i taget, allteftersom riset suger åt sig vätskan. Rör om regelbundet. Låt risotton sjuda ca 20 minuter. Roskornen är klara när de har en liten kärna kvar i mitten. Dela kantarellerna i mindre bitar och lägg i en varm stekpanna. Stek dem i 3-5 minuter tills vätskan har kokat bort. Tillsätt en rejäl klick smör och bryn tills svampen fått fin färg. Vänd ner kantarellerna i risotton och rör sedan ner parmesan och smör. Koka någon minut under omrörning och smaka av med salt, peppar och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar