Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Var riktigt länge sedan jag åt sen så här god potatissallad. Rekommenderas verkligen!
4 portioner
800 g nykokt, skalad potatis
1 rödlök
1 liten purjolök
1 bunt gräslök
Dijonsenapskräm:
2 1/2 msk dijonsenap
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1 1/2 - 2 dl neutral olja
1 dl kapris, plus lite spad
1 msk koncentrerad fläskfond
Några stänk tabasco
Nymalen vitpeppar
Salt
Börja med senapskrämen, smakerna mognar av att stå och dra en stund innan man tillsätter potatis och lök.
Blanda senap och rödvinsvinäger i en bunke, gärna med mixerstav. Tillsätt oljan droppvis i en tunn stråle under ständig vispning. Krämen ska bli tjock som en majonnäs. Lägg i kaprisbären och mixa sönder dem lätt. Späd med kaprisspad och lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt fläskfond och tabasco, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Skala och finhacka rödlöken. Dela purjolöken på mitten och skölj den noga, strimla den tunt. Finhacka gräslöken och skiva potatisen. Blanda potatis och lök med senapskrämen men spara lite lök till garnering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar