Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt och gott, lagom vardagsrätt.
4 portioner
1 blomkålshuvud
250-300 g rökt sidfläsk
1 liten bunt gräslök
1 dl ströbröd
Salt
Gratängsås:
3 dl mjölk
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl riven lagrad ost, gärna cheddar
Lite riven muskotnöt
Salt och vitpeppar
Smör till ugnsformarna
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem någon minut, men se till att de har kvar tuggmotstånd. Häll av blomkålen i ett durkslag. Tärna sidfläsket och stek det knaprigt, finhacka gräslöken. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Rör ordentligt och späd sedan med mjölken under vispning. Låt såsen småkoka några minuter, rör så att den inte bränner i botten. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Ta av kastrullen från värmen och rör ner cheddarosten, härefter får såsen inte koka. Smöra fyra (eller en stor) ugnsfasta formar och varva blomkål med sidfläsk och gräslök i formarna. Slå över ostsåsen och toppa med ströbröd. Gratinera formarna tills osten bubblar och ytan är gyllenbrun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar