Sidor
lördag 25 november 2017
Pikant schnitzel med pressad potatis
Korngryn med fläsk
Blåbärsgröt
fredag 10 november 2017
Honungsspjäll med vitkålssallad
Annorlunda potatisbullar
Klassisk laxpudding
Chorizostroganoff med gult ris
Potatis- och kikärtsplättar
Kantarellbiffar
fredag 3 november 2017
Klassisk slottsstek
Panerat bogfläsk med löksås
Isterbandspudding
Fiskkakor med spenatcrème
torsdag 2 november 2017
Dillkyckling
Kycklingfilégryta
Fiskgratäng
Christoffers Västerbottenostpaj
Quiche deg
250 g mjöl
125 g smör
1 tsk salt
40 g vatten
1 ägg
Fyllning
6 dl creme fraiche
7 äggulor
ca 250 g riven Västerbottenost
En nypa salt och nymald svartpeppar (tänk på att osten är ganska så salt)
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till degen, tills den blivit slät och fin.
Plasta den tätt och kyl den tills den hårdnat något (det ska gå att kavla ut den) men är den för varm så kommer det bli massa hål i den.
Kavla ut den ganska tunt. Smörj pajformen med smör och klä in den med degen. Täck degen med aluminiumfolie och lägg ris eller torkade bönor etc. som en press på folien.
Baka av den på 155-165°C i cirka 20-35 minuter den ska bli torr och fast.
Ta bort folietäcket och häll i smeten.
Baka pajen på 150 grader i ca 40 minuter. Pajen är färdig när fyllningen inte längre är rinnig och pajen fått en fin gyllene färg.
Grillad kalvschnitzel med sardellsmör
Chiligryta
- 1,2 kg högrev, högrev
- 1 msk oregano
- 1 msk spiskummin
- 1 dl vinäger, rödvinsvinäger
- 1 msk honung
- 0,5 tärning(ar) oxbuljong, + 2,5 dl vatten
- 5 dl Öl, ljust
- 2 burk(ar) tomater, krossade
- 2 st lagerblad
- 2 msk ingefära
- 2,5 st chilipeppar, urkärnade
- 10 st vitlöksklyfta(or)
- 5 stjälk(ar) blekselleristjälk(ar)
- 2 st morot
- 2 st gul lök(ar)
- 1 paket bacon
- 1 st olja
- 2,5 st Chipotle
- 2 st paprika, röd
- 1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.
- 2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.
- 3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.
- 4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.
- 5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.
- 6. Detta är ett av recepten för att göra en riktig chili. Prova gärna att laga alla recepten och servera dem ihop: äkta chili, chilistuvad majs, svart bönröra.
- 2 burkar majskorn, väl avrunna
- 2 msk smör
- 1 st röd chilifrukt
- 2 dl grädde
- 1 kruka koriander
- 1 st salt
- svartpeppar
- 1. Häll innehållet i majsburkarna i en het stekpanna. Låt lagen koka in helt.
- 2. Tillsätt en rejäl klick smör och rosta majskornen tills de har fin färg.
- 3. Tillsätt chilin och slå på grädden. Låt grädden koka in nästan helt.
- 4. Hacka koriander och tillsätt före servering. Smaka av.
- 2 burkar bönor, svarta
- 1 st chilifrukt, grön
- 1 st paprika, grön
- 2 st tomater
- 2 st salladslökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 st lime
- 1 st salt
- peppar
- 1. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mosa dem grovt med en gaffel.
- 2. Tärna grönsakerna fint och tillsätt dem. Häll över olivolja och limesaft. Krydda och smaka av.