Sidor

lördag 25 november 2017

Pikant schnitzel med pressad potatis

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt gott, med härligt kryddstark smak på köttet. Men väldigt torrt utan sås, hade gärna haft en tazatziki eller annan kall sås till.
Tog mig friheten att hoppa över koriandern, då jag inte gillar det, så skriver den inom parentes!


4 portioner

8 tunna skivor skinkstek (ca 700 g)
1 tsk malen spiskummin
(1 tsk malen koriander)
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen fänkål
1 tsk malen kanel
1 tsk paprikapulver
Rivet skal och juice av 1 lime
Olivolja och smör till stekning
Salt, peppar

Rosta spiskummin, (koriander), kardemumma och fänkål i en stekpanna några minuter. Blanda kanel, paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Fördela kryddblandningen över köttskivorna. Stek köttet i en blandning av smör och olivolja. Garnera med rivet limeskal, pressa limejuicen över och salta lätt. Servera med pressad potatis och en sallad.


Korngryn med fläsk

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade korngryn i skåpet sen jag testade göra pölsa förut, så tyckte det passade perfekt att testa detta receptet. Och gott var det! Gick snabbt att göra också.


4 portioner

3 gula lökar
4 dl korngryn (gärna helgryn)
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 äpplen
50-70 g rucola (senapskål)
3 msk riven pepparrot
3 dl gräddfil
500 g magert rimmat eller färskt fläsk
Smör och/eller rapsolja

Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör och/eller rapsolja i en stekpanna tills den blir genomskinlig. Tillsätt korngrynen och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka enligt anvisning på förpackningen. Skala äpplena och skär i klyftor. Grovhacka rucolan. Blanda med korngrynen. Blanda pepparroten i gräddfilen. Skär fläsket i skivor och stek dem i stekpanna. Servera genast tillsammans med korngryn och gräddfil.

Blåbärsgröt

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Minns att jag testat göra Blåbärsgröt en gång förut...men det var många år sedan, när jag fick tipset av en äldre dam som jag gick till i hemtjänsten. Nu var det dags att testa igen! Och både jag och min dotter missade i oss!


4 portioner

5 dl vatten
5 dl blåbär (ca 250 g)
4 msk honung
3 dl grovt rågmjöl eller grahamsmjöl

Koka upp vatten, blåbär och honung. Vispa ner mjölet under kokning. Låt koka 5-10 minuter. Servera gröten med mjölk.

fredag 10 november 2017

Honungsspjäll med vitkålssallad

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade höga förväntningar då det receptet vunnit första pris i boken, men blev tyvärr lite besviken. Tyckte köttet inte var tillräckligt mört. Revbensspjäll blir mycket godare om man kokar dem först. Men visst, det var ju gott. Men jag hade inte gett det receptet första pris! 


Ca 4-6 portioner

1 1/2 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger 
3 dl färskpressad apelsinjuice
4 msk kinesisk soja
2 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen nejlika

Kålsallad:
250 g sommarkål, spetskål eller vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 msk honung
1/2 dl olja
1 1/2 msk vinäger
1/2 dl hackad persilja
Flingsalt, salt, peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar i dubbla plastpåsar. Lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen. Strimla kålen. Blanda med 1/2 tsk salt. Låt dra ungefär 30 minuter i en skål. Skölj av kålen i durkslag och krama ut vätskan. Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före servering. Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering. Servera spjällen med kålsallad och potatis.

Annorlunda potatisbullar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Namnet stämmer ju verkligen, för annorlunda är de! Och goda!


Ca 4 portioner

1 kg potatis
Ca 1 dl mjölk
100 g morot
300 g squash
2 ägg
2 dl ströbröd
2-3 dl solrosfrön
Smör
Olja
Salt, vitpeppar

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa potatisen. Vispa ner mjölken och 2 msk smör. Skala och finriv morötterna. Riv squashen grovt. Krama ur vätskan. Blanda ägg, morötter, squash och ströbröd med potatismoset. Smaka av med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Blöt händerna med vatten och forma små bullar som plattas ut och paneras rikligt i solrosfröna. Stek potatisbullarna gyllenbruna på medelvärme i olja. Servera med knaperstekt fläsk eller bacon och rårörda lingon.

Klassisk laxpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Har testat göra laxpudding några gånger förut och måste säga att denna faktiskt är den bästa hittills! De andra har känts lite torra, denna hade ganska så mycket äggstanning så den var saftig och god!


Ca 4 portioner

Ca 250 g rimmad lax (i tunna skivor)
Ca 700 g potatis (oskalad)
1 gul lök
1 kruka dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör + lite skirat smör till serveringen
Salt, grovmalen vitpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Smöra en ugnssäker 2-liters form (gärna springform). Varva potatis, lax, hackad lök och dill. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över äggblandningen. Klicka över smör. Tillaga i ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt svalna något. Servera med skirat smör och sallad.

Chorizostroganoff med gult ris

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott! Jag som annars inte är så förtjust i kidneybönor tyckte faktiskt att de slank ner utan att jag tänkte på det.


Ca 4 portioner

3 dl ris
2-3 tsk gurkmeja
2 chorizokorvar
1 gul lök
1 röd paprika
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
2-3 msk stark chilisås
2 1/2 dl grädde
Smör till stekning
Salt, peppar

Koka ris enligt anvisning på paketet. Låt gurkmeja koka med. Skär korven i slantar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och korv i smör i en wok eller annan stor panna tills löken är gyllenbrun och korven får lite färg. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär den i stavar. Låt fräsa med korven tills den får lite färg. Spola av kidneybönorna i kallt vatten. Lägg ner dem i pannan tillsammans med krossade tomater och chilisås. Låt koka i 5-10 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med 1 tsk salt. 

Potatis- och kikärtsplättar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott! Lite matigare än vanliga plättar, känns som en bra variant!


4 portioner

Ca 5 dl potatismos
1 burk kikärtor (400 g)
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
Salt

Mixa kikärtorna med 1/2-1 dl vatten till ett slätt mos. Blanda ner potatismos, ägg, 1 tsk salt, mjöl och mjölk till en lös smet. Låt vila ca 10 minuter. Smält smör i en stekpanna. Klicka ut plättar med en sked i pannan och grädda dem på båda sidor. Servera med rårörda lingon och stekt fläsk.

Kantarellbiffar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt goda biffar! Tycker att de höll ihop bra för ovanlighetens skull, annars gör jag ofta biffar som lätt ramlar isär. Men saknade en sås till, tzatziki hade  nog passat bra till. 


Ca 10 biffar

800 g förvällda kantareller (eller 4 burkar a 184 g)
2 gula lökar
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Smör, olja
Salt, vitpeppar

Skölj ev burksvampen. Finhacka kantarellerna. Skala och finhacka lökarna. Fräs löken i 1 msk smör några minuter. Blanda löken med kantareller, ägg, mjöl, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Forma till ca 10 biffar. Vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör och olja i en stekpanna. Servera med sallad.

fredag 3 november 2017

Klassisk slottsstek

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Typisk farmor och farfar mat om du frågar mig. Tar lite tid att göra, men är väldigt gott. Såsen blir verkligen supergod!



4-6 portioner

800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättiksprit (12 %)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1 1/2 dl vispgrädde
Smör
Salt och peppar

Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor.  Lägg ner lök, ansjovisspad, ansjovis, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75 grader). Ös då och då med skyn. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.

Panerat bogfläsk med löksås

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Enkelt och väldigt gott!


4 portioner

400 g magert bogfläsk
2 stora gula lökar
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond
1 dl grädde
1 msk dijonsenap
2 msk hackad persilja
1 dl ströbröd
1 ägg
Smör och rapsolja till stekning
Salt och nymalen vitpeppar

Skala och hacka lökarna. Fräs i smör på svag värme i en kastrull. Pudra över mjölet, låt fräsa en halv minut under omrörning. Späd med vatten och fond. Tillsätt grädden. Låt koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av såsen med dijonsenap, persilja, 1 krm vitpeppar och ev 1/2 tsk salt. Skär bogfläsket i ganska tjocka skivor. Skär bort ev fettkanter. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Blanda ströbrödet med 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Vispa upp ägget. Vänd fläskskivorna först i ägget och sedan i ströbrödet. Stek fläsket gyllenbrunt i smör och rapsolja. Servera med såsen, lättkokta grönsaker och kokt potatis.

Isterbandspudding

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Inte lika god som Stefans Isterbandslåda som jag gjort flera gånger förut, men denna var helt klart också god.


4 portioner

2 gula lökar
3 isterband
3 tomater
4 portioner potatismos
2 msk riven ost
Smör

Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör i en stekpanna. Ta av skinnet på isterbanden. Låt dem fräsa med och rör om så att de delar sig. Skiva tomaterna. Smörj en ugnssäker form. Lägg i isterbandsfräset, sedan moset och tomaterna överst. Strö över riven ost. Grädda puddingen mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera med inlagda rödbetor.

Fiskkakor med spenatcrème

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var svårt att få biffarna att hålla ihop, smeten blev väldigt rinnig... så egentligen är det nog klokt att låta fisken få rinna av på hushållspapper innan rör ihop smeten. Men oavsett så ska det ju tuggas, så det gjorde inget att de föll isär. För gott var det! Såsen passade perfekt till! 


4-6 portioner

600 g vit fiskfilé (tex sej eller kolja)
4 msk rumsvarmt smör
1 1/2 msk potatismjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 krm riven muskot
1 vitlöksklyfta
2 msk tinad avrunnen spenat
3 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
1 tsk senap
1/2 krm kajennpeppar 
2 dl crème fraiche
Salt, malen vitpeppar 

Kör hastigt fiskfilé, smör, potatismjöl, grädde, ägg, riven muskot, 1 tsk salt och 1/2 tsk vitpeppar i mixer eller matberedare. Smeten behöver inte bli helt slät. Värm smör i en stekpanna och klicka ut smeten till biffar. Stek några minuter på varje sida. Skala vitlöken. Mixa med spenat, gräslök, persilja, senap och kajennpeppar i en mixer eller med mixerstav. Rör sist i crème fraiche, 2 krm salt och 1 krm peppar. Servera fiskkakorna med spenatcrèmen, kokt potatis och rårivna morötter.

torsdag 2 november 2017

Dillkyckling

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Har bara gjort dillkött på lamm eller nötkött förut, så kul att testa göra på kyckling. Kan säga att det faktiskt var väldigt gott, även om det är godare med lammkött. 


4 portioner

400 g kycklingfilé
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1 liten purjolök
1 tsk salt/ liter vatten
5 krossade vitpepparkorn
3 dillstjälkar
2 kryddnejlikor
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl av buljongen
1/2-1 dl grädde
1-2 äggulor
1 dl hackad dill
2 tsk ättiksprit (12 %)
Socker
Salt, vitpeppar

Skala och skiva morötterna, löken och palsternackorna. Ansa och skiva purjolöken. Koka upp ca 1 liter vatten, salt, pepparkorn, morötter, lök, palsternacka, dillstjälkar och kryddnejlikor. Lägg ner kycklingfiléerna, se till att vätskan täcker. Sjud ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 75 grader. Lägg i purjolöken mot slutet av kokningen. Ta upp kycklingfiléerna och grönsakerna ur spadet och håll dem varma. Sila spadet (spara det till såsen). Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med kycklingbuljong och koka såsen några minuter. Rör ihop grädde och äggulor. Ta kastrullen från spisen och rör ner gräddblandningen i såsen, den får inte koka. Smaksätt med dill, ättiksprit, ev socker, 2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Servera kycklingen med sås, grönsaker och potatis eller ris.

Kycklingfilégryta

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Påminner om en utav mina favoriträtter, Almas mango kyckling. Inte lika vass som den rätten, men ändå väldigt god.


4 portioner

4 kycklingfiléer
1 stor gul lök
200 g champinjoner
10 torkade aprikoser
2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1/2-1 dl mango chutney
1 hönsbuljongtärning
Maizena redning
Smör och olivolja till stekning
Salt, peppar

Skär kycklingen i bitar. Skala och finhacka löken. Ansa och skär champinjonerna i bitar. Strimla aprikoserna. Bryn kycklingen i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en kastrull. Fräs löken och champinjonerna i smör och olja i stekpannan. Tillsätt fräset i kastrullen tillsammans med aprikoser, vatten, grädde, mango chutney och buljongtärning. Koka upp. Låt koka 6-7 minuter. Strö maizena redning över och låt koka ytterligare 1-2 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera grytan med ris.

Fiskgratäng

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Var länge sen jag gjorde fiskgratäng, och gott var det också! 


4 portioner

600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)
2 krm citronpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 fiskbuljongtärning
250 g svamp (tex kantarell eller någonannan sopp)
1 kg mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk
2 tomater
Smör
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg (tinade) fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och 1/2 tsk salt. Tillaga 5-7 minuter i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 W ca 4 minuter. Häll av vattnet från fisken. Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 1 1/2 msk smör och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och 2 msk smör. Smaka av med salt och peppar. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Ställ formen i övre delen av ugnen och grattis rakt 5-10 minuter eller tills moset blir lite brunt i topparna. Servera fiskgratängen med rivna morötter eller en blandad sallad. 

Christoffers Västerbottenostpaj

Fick tips om denna supergoda västerbottenostpajen av en gammal klasskompis. Har nog aldrig gjort med créme fraiche i förut, så det var kul att testa. Och jag instämmer, den blev väldigt god! Men jag tänker nog dubbla fyllningen till nästa gång jag gör den!

Så god,så den nästan hann ta slut innan jag tog en bild!


Ca 4-6 portioner

Quiche deg

250 g mjöl 

125 g smör

1 tsk salt

40 g vatten

1 ägg

 

Fyllning

6 dl creme fraiche

7 äggulor

ca 250 g riven Västerbottenost

En nypa salt och nymald svartpeppar (tänk på att osten är ganska så salt)

 

 

Gör så här:


Lägg alla ingredienser till degen, tills den blivit slät och fin.

Plasta den tätt och kyl den tills den hårdnat något (det ska gå att kavla ut den) men är den för varm så kommer det bli massa hål i den. 

 

Kavla ut den ganska tunt. Smörj pajformen med smör och klä in den med degen. Täck degen med aluminiumfolie och lägg ris eller torkade bönor etc. som en press på folien. 

Baka av den på 155-165°C i cirka 20-35 minuter den ska bli torr och fast. 

 

Ta bort folietäcket och häll i smeten.

Baka pajen på 150 grader i ca 40 minuter. Pajen är färdig när fyllningen inte längre är rinnig och pajen fått en fin gyllene färg. 

 


Grillad kalvschnitzel med sardellsmör

Ett recept ur boken Hemma hos Melker Andersson. Tyckte att det såg lätt ut att göra, va därför jag valde receptet.. men jisses alltså, så gott det var. Alltså sardellsmör!! Har aldrig ätit det förut, men det blev helt klart en ny favorit. Det ska jag verkligen lägga på minnet till nästa gång vi grillar kött. 


600 g kalvinnanlår, delat i 4 bitar
Salt och svartpeppar

Ta en köttbit i taget och lägg mellan två plastfolieark. Banka försiktigt ut dem med hjälp av exempelvis en kavel, tills de är 5 mm tunna. Salta och peppra. Grilla köttet på mycket hög värme i en grillpanna, 2 minuter på varje sida. Servera de nygrillade schnitzlarna med sardellsmöret nedan och gärna ugnsrostad klyftpotatis. 

Sardellsmör:
100 g smör
4-6 sardeller
1 msk kapris
1 citron, rivet skal och saften av
3 vitlöksklyftor, rostade
1 msk persilja, hackad
Salt och svartpeppar

Vispa smöret luftigt med elvisp i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.

Chiligryta

Hade en liten överraskningsfest för min sambo i helgen. Hade bjudit hem hans vänner och förberett mat som de skulle äta. Detta var menyn som de helt enkelt fick. Äkta chiligryta, Chilistuvad majs och svart bönröra. Fick väldigt mycket beröm av dem, och jag hann ju smaka när jag lagade maten och kan inte annat än instämma med att det var riktigt gott!


4 portioner


  • 1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet. 
  • 2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.
  • 3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.
  • 4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört. 
  • 5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd. 
  • 6. Detta är ett av recepten för att göra en riktig chili. Prova gärna att laga alla recepten och servera dem ihop: äkta chili, chilistuvad majs, svart bönröra.
Chilistuvad majs:
  • 1. Häll innehållet i majsburkarna i en het stekpanna. Låt lagen koka in helt. 
  • 2. Tillsätt en rejäl klick smör och rosta majskornen tills de har fin färg.
  • 3. Tillsätt chilin och slå på grädden. Låt grädden koka in nästan helt. 
  • 4. Hacka koriander och tillsätt före servering. Smaka av.
Svart bönröra:
  • 1. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mosa dem grovt med en gaffel.
  • 2. Tärna grönsakerna fint och tillsätt dem. Häll över olivolja och limesaft. Krydda och smaka av.

Tonfisk nicoise

Ett recept ur boken Hemma hos Melker Andersson. Vi hade tonfisk i frysen, så kändes passande att testa detta receptet! Och kan säga att det var grymt gott!! Verkligen!


600 g tonfisk, i 4 bitar, snabbgrillad och rumstempererad
4 tomater, i klyftor
2 carciofini (späda marinerade kronärtskockor), delade i hälften
8 vita sparrisar, kokta
10 cm gurka, klyftad
1 rödlök, skivad
4 späda morötter, kokta
20 oliver
8 sardeller
1 dl färska bondbönor
4 ägg, kokta
Färska örter (tex dragon, basilika, bladpersilja)
Herbes de Provence (provensalsk kryddblandning)

Blanda samtliga ingredienser till salladen i en stor skål. Häll senapsvinegretten nedan i salladen och blanda väl. Servera gärna rostat bröd till salladen.

Senapsvinägrett:

1 tsk senapsfrön
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 scharlottenlök, finhackad
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Koka upp senapsfröna i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Våfflor

Ett recept ur boken Hemma hos Melker Andersson. Våfflor är ju alltid gott! 


4 portioner

100 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 ägg 
2 1/2 dl vatten

Till servering:
Sylt
Vispad grädde

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna en stund. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och äggen, vispa slätt. Blanda ner det smälta smöret, resten av mjölken och vattnet i smeten. Grädda våfflorna gyllenbruna i hett våffeljärn. Servera med sylt och grädde.

Blodpudding

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Jag som inte tycker om blodpudding annars, är beredd att säga att det här faktiskt var gott! Men tycker tyvärr att den var svår att steka, den ramlade lätt isär. Per Morbergs recept som jag provade förut var aningen vassare om jag måste välja!


10 portioner

10 dl grisblod
4 dl lättöl
4 dl standardmjölk
8 dl grovt rågmjöl
3/4 dl mörk sirap
1 tsk nejlika
1 tak malen ingefära
1 tsk kryddpeppar
1 tsk mejram
1 msk salt
500 g syrligt äpple, tärnat
500 g gul lök, finhackad och fräst i smör

Tillbehör:
5 äpplen, klyftade med skal
Smör
Strösocker
Salt
Rårörda lingon

Sila blodet och blanda det med öl, mjölk, mjöl, sirap och kryddor. Vänd ner äpple och lök. Häll smeten i plastade avlånga brödformar. (Ca 2 formar a 1 1/2 liter) ställ formarna i vattenbad och baka cirka 1 timme i 120 graders värme tills innertemperaturen är 72 grader. 

Stek äppelklyftorna i smör med lite socker och salt. Servera puddingen direkt med äppelklyftor och rårörda lingon. Eller låt puddingen kallna, skiva den och stek i smör och servera med samma tillbehör.

Tjälknöl

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Var länge sen jag gjorde tjälknöl, så det var lite kul att han hade med det receptet i sin bok. Det blev i alla fall väldigt gott! Riktig festmat!


4 portioner

800 g lammstek
1 liter vatten
2 gula lökar, grovhackade
2 vitlöksklyftor, delade
1 dl salt
1/2 kruka timjan
7 enbär
5 hela svartpepparkorn
3 lagerblad
1/2 dl honung

Potatisgratäng:
800 g fast potatis
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
40 g västerbottenost
Salt och nymald svartpeppar

Viltsky:
2 scharlottenlökar, grovskurna
1/2 vitlöksklyfta, delad
1 svenskt äpple, i bitar
15 g smör
1 msk honung
1 mak rödvinsvinäger
Kryddorna från saltlagen
2 dl rödvin
3 dl kalvbuljong
1 msk maizenamjöl
2 msk vatten
1/2 citron, saften
Salt

Tjälknöl:
Sätt steken direkt från frysen i 75 grader varm ugn. Baka 10-12 timmar tills innertemperaturen är 68 grader. Koka upp vatten, lök, vitlök, salt, kryddor och honung. Låt lagen kallna helt. När steken är uppe i rätt temperatur lägga den ner varm i den kalla lagen och får ligga där minst 4 timmar. Skiva steken tunt vid servering. Spara kryddor, lök och vitlök från lagen till såsen. Servera med potatisgratäng, viltsky och gelé.

Potatisgratäng:
Skala potatisen oh skiva den tunt. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Lägg i potatisen, koka upp och låt koka ihop några minuter. Rör med en träslag så det inte bränner fast. Häll potatisen i en smord ugnsform. Strö över riven ost och kör klart gratängen mitt i ugnen på 175 grader 30-40 minuter.

Viltsky:
Fräs lök, vitlök och äpple i smör. Tillsätt honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt kryddorna från saltlagen och vin. Koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills 2/3 återstår. Red med maizena utrörd i vatten. Smaka av med salt och citronsaft. Sila skyn.

Renskavspytt

Ett recept från boken Hela Sveriges Husman. Såg mycket godare ut på bilden.. men det var ändå helt okej.


4 portioner

4-5 potatisar
1 palsternacka
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vatten
1 paket renskav (240 g)
1 rött äpple
1 msk äppelcidervinäger
1 msk lingonsylt
1 msk riven pepparrot
Smör till stekning
Salt, peppar

Skala och tärna potatis, palsternacka och morot. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn i 1 msk smör i en stekpanna med höga kanter. När det börjar få färg, tillsätt vattnet och låt koka på svag värme under lock tills vattnet kokat bort. Rör då och då. Häll över i en stor form. Bryn renskav i stekpannan med 1 msk smör. Skär äpplet i tärningar med skalet kvar. Tillsätt äpplet och låt fräsa med. Blanda ner renskavsfräset i rotsakerna. Rör ner vinäger och lingonsylt. Krydda med 1 tsk salt och 1/2 krm peppar. Strö över pepparrot strax före serveringen. Lingonsylt passar bra till.

Pork hog

Åt något liknande när jag var på semester i Litauen, och det var verkligen supergott, så jag ville försöka laga det själv. Dock hade jag den lite för länge i ugnen.. men det var gott ändå! Ytan krispig och god och köttet innanför bara föll isär!


1 stor bit rimmat fläsklägg
Salt och nymalen peppar
1 burk ljust öl

Kokt potatis
Stekt surkål (+smör)
Dijon senap

Värm ugnen till 175 grader. Gnid in köttet med salt och peppar och ställ det i i en ugnsform och häll ölen runt om. Låt stå i ugnen i ca 4 timmar. Häll då och då lite av ölen på köttet. Mot slutet höjer du temperaturen till 225 grader och låter köttet stå ca 10-15 minuter tills köttet fått en fin krispig yta. Servera med kokt potatis, dijonsenap och surkål som du stekt tills det fått en fin gyllenbrun färg.

Morotssoppa med ingefära

Bjöd på denna soppan i somras när jag hade några tjejkompisar över på middag. Blev positivt överraskad över hur god den var! Den var verkligen supergod!


4-6 portioner

500 g morötter
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
7 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 apelsiner
1 tumstor bit ingefära
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Till servering:
Rostade kokosflingor
Hackade rostade pistagenötter

Skala morötterna och hacka dem i centimeter stora bitar. Häll oljan i en kastrull och fräs dem lätt utan att de tar färg. Skala och riv i vitlöken. Häll på vatten och smula ned buljongtärningarna och låt koka tills morötterna blir mjuka. Mixa allt i kastrullen med en mixerstav. Pressa ur all saft ur apelsinerna och häll i. Skala och riv i ingefäran. Späd med mer vatten om det behövs. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Servera med rostade kokosflingor och pistagehack.