Sidor

torsdag 2 november 2017

Dillkyckling

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Har bara gjort dillkött på lamm eller nötkött förut, så kul att testa göra på kyckling. Kan säga att det faktiskt var väldigt gott, även om det är godare med lammkött. 


4 portioner

400 g kycklingfilé
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1 liten purjolök
1 tsk salt/ liter vatten
5 krossade vitpepparkorn
3 dillstjälkar
2 kryddnejlikor
1 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl av buljongen
1/2-1 dl grädde
1-2 äggulor
1 dl hackad dill
2 tsk ättiksprit (12 %)
Socker
Salt, vitpeppar

Skala och skiva morötterna, löken och palsternackorna. Ansa och skiva purjolöken. Koka upp ca 1 liter vatten, salt, pepparkorn, morötter, lök, palsternacka, dillstjälkar och kryddnejlikor. Lägg ner kycklingfiléerna, se till att vätskan täcker. Sjud ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 75 grader. Lägg i purjolöken mot slutet av kokningen. Ta upp kycklingfiléerna och grönsakerna ur spadet och håll dem varma. Sila spadet (spara det till såsen). Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med kycklingbuljong och koka såsen några minuter. Rör ihop grädde och äggulor. Ta kastrullen från spisen och rör ner gräddblandningen i såsen, den får inte koka. Smaksätt med dill, ättiksprit, ev socker, 2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Servera kycklingen med sås, grönsaker och potatis eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar