Sidor

fredag 10 november 2017

Honungsspjäll med vitkålssallad

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade höga förväntningar då det receptet vunnit första pris i boken, men blev tyvärr lite besviken. Tyckte köttet inte var tillräckligt mört. Revbensspjäll blir mycket godare om man kokar dem först. Men visst, det var ju gott. Men jag hade inte gett det receptet första pris! 


Ca 4-6 portioner

1 1/2 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger 
3 dl färskpressad apelsinjuice
4 msk kinesisk soja
2 tsk malen ingefära
1-2 tsk malen nejlika

Kålsallad:
250 g sommarkål, spetskål eller vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 msk honung
1/2 dl olja
1 1/2 msk vinäger
1/2 dl hackad persilja
Flingsalt, salt, peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar i dubbla plastpåsar. Lägg i spjällen och låt marinera medan du gör kålsalladen. Strimla kålen. Blanda med 1/2 tsk salt. Låt dra ungefär 30 minuter i en skål. Skölj av kålen i durkslag och krama ut vätskan. Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Vänd ner persilja strax före servering. Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt. Grilla dem mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Dela spjällen och strö över flingsalt. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering. Servera spjällen med kålsallad och potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar