Sidor

fredag 3 november 2017

Klassisk slottsstek

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Typisk farmor och farfar mat om du frågar mig. Tar lite tid att göra, men är väldigt gott. Såsen blir verkligen supergod!



4-6 portioner

800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättiksprit (12 %)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1 1/2 dl vispgrädde
Smör
Salt och peppar

Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor.  Lägg ner lök, ansjovisspad, ansjovis, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75 grader). Ös då och då med skyn. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky, späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar