Sidor

torsdag 2 november 2017

Fiskgratäng

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Var länge sen jag gjorde fiskgratäng, och gott var det också! 


4 portioner

600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk (tex sej eller kolja)
2 krm citronpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 fiskbuljongtärning
250 g svamp (tex kantarell eller någonannan sopp)
1 kg mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk
2 tomater
Smör
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg (tinade) fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och 1/2 tsk salt. Tillaga 5-7 minuter i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 W ca 4 minuter. Häll av vattnet från fisken. Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 1 1/2 msk smör och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och 2 msk smör. Smaka av med salt och peppar. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen i ugnen till 250 grader. Ställ formen i övre delen av ugnen och grattis rakt 5-10 minuter eller tills moset blir lite brunt i topparna. Servera fiskgratängen med rivna morötter eller en blandad sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar