4 portioner
12 färska strömmingar (ca 1 kg)
3-4 msk grovt salt
Örtsmör
1 knippe färska örter, T ex persilja, dill och gräslök
100 g rumsvarmt smör
Salt och nymalen peppar
1/2 pressad citron
Tillbehör:
Citronklyftor
Hårt bröd och hårdost
Rensa och skölj strömmingarna, men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar. Lägg fisken i en plastpåse, tillsätt saltet och skaka så att strömmingarna blir jämnt täckta. Knyt ihop påsen och låt den ligga i kylskåp i minst 2 timmar. Vänd på påsen några gånger under tiden. Skölj snabbt av strömmingarna i kallt vatten och torka av dem. Värm upp en gjutjärnspanna på spisen så att den blir riktigt het - strömmingarna ska ju nästan bli brända. Halstra dem på bägge sidor i den torra pannan, men vänd dem inte för tidigt för då riskerar skinnet att fastna i pannan. Lägg upp sotarna på varma tallrikar och servera med örtsmör, citronklyftor, ett gott hårt bröd och en ostbit.
Örtsmör
Finhacka örterna, lägg dem i en bunke (eller matberedaren) och tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop och vispa smöret fluffigt med en ballongvisp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar