4 portioner
800 g färsk hel oxbringa (eller högrev)
1 lagerblad l 1/2 pepparkorn
1 1/2 morot, skalade
1 1/2 palsternacka, skalade
1/2 rotselleri, skalad
1 1/2 gula lök, skalad
1/2 purjolök, tvättad
1/2 knippe kruspersilja, grovhackad
salt
KLIMP
20 g smör
4 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 äggula
30 g riven västerbottensost
salt
Köttsoppa:
Lägg köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker väl och salta försiktigt (smaka sen av buljongen med salt före servering). Koka upp och skumma bort den första smutsen. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och koka cirka 1 timme innan grönsakerna (förutom purjolöken) läggs i. Låt koka ytterligare l timme och tillsätt purjolöken de sista 15 minuterna. Sammanlagd koktid cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker och låt kallna något innan du skär fina bitar lagom stora att äta med sked. Lägg kött och grönsaker i en soppskål eller kastrull som soppan ska serveras ur. Koka upp buljongen, smaka eventuellt av med salt och häll den över kött och grönsaker. Strö över persiljan, rör om och servera med klimp.
Klimp: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt mjölken och låt koka upp innan äggulorna rörs ner. Avsluta med ost och salt. Häll upp i en form och plasta. Ställ in i kylen och låt kallna, helst över natten. Ta ur klimpen ur formen vid servering och dela den i bitar på ett fat. Stänk lite buljong och persilja från soppan över klimpen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar