4 portioner
800 g fast potatis, skalad
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
160 g rimmat stekfläsk, finstrimlat
1 liten gul lök, finhackad
1/2 tsk nymald alt stött kryddpeppar
Koka potatisen precis klar i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga hastigt av potatisen. Pressa potatisen omedelbart och blanda snabbt med ägg, mjöl och salt. Låt kallna något. Stek fläsk, lök och kryddpeppar krispigt i smör, låt rinna av på hushållspapper. Rulla potatisdegen i rullar, eventuellt med hjälp av extra mjöl. Skär i bitar och forma till bollar. Tryck ett litet hål i varje boll och fyll det med fläsk- och lökblandningen. Rulla igen och täck hålet. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och sjud cirka 10 minuter. Kakorna flyter upp efter 6-7 minuter. Låt dem sjuda på ytan ytterligare 3-4 minuter. Ta upp och servera genast med lingon, grädde och smör. Kroppkakorna kan med fördel stekas gyllenbruna i smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar