4 portioner
Lax och lag:
500 g lax
1 msk salt
1 liter vatten
3/4 dl rödvinsvinäger
1 gul lök
1 morot, skalad och skivad
1/2 fänkål, ansad och skuren i bitar
2 nejlikor
1 lagerblad
Dillmajonnäs:
2 dl rapsolja
1/2 knippe dill
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet skal och ev saft
Salt
Lax och lag: strö saltet på laxbitarna och rimma under plast i rumstemperatur 2 timmar. Koka upp resten av ingredienserna. Torka av laxen och lägg den i en form med hög kant. Slå den kokande lagen över laxen och sjud tills laxen är precis klar med lite kärna (37° i mitten). De större bitarna kan behöva mer värme för att bli klara. Ställ i så fall formen i ugnen på 175 grader när du har hällt lagen över laxen. Kontrollera laxen så den inte blir torr. Låt laxen kallna i lagen fram till servering.
Dillmajonnäs: mixa olja och dill med stjälkar och allt i en blender cirka 5 minuter. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal i en bunke. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt citronsaft för extra syra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar