4 portioner
5 gula lökar (ca 500 g)
2 msk smör
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 kvist timjan
2 lagerblad
2 dl torrt vitt vin
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar
Gratinering:
4 skivor vitt bröd
2 msk smör
8-12 skivor lagrad ost, präst- eller gruyèreost
Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör på svag värme. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad och vin och låt koka i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Värm ugnen till 250 grader (grillfunktion). Skär brödet i grova tärningar. Fräs dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna. Fördela soppan i ugnssäkra portionsformar. Lägg i brödtärningarna och lägg på osten. Gratinera soppan högt upp i ugnen i några minuter tills osten fått fin färg. Servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar