Missade att få med de picklade grönsakerna på bilden. Men det var faktiskt gott till, så testa gärna göra det!
4 portioner
1,6 kg hel kalvbog på ben eller 800 g tärnad benfri kalvbog eller bringa
2 gula lökar
4 små hela morötter
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 citron, pressad saft
3/4 dl strösocker
1 msk dillfrön
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
Maizenamjöl att reda såsen med
1/2 knippe dill, grovhackad
Salt
Picklade grönsaker:
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
2 små hela morötter
1/2 blomkålshuvud, plockat i små buketter
1 bananscharlottenlök, grovskivad
1/2 fänkålshuvud, grovskuret
Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Låt äggviteämnena koka ur köttet hastigt. Ta upp köttet, häll bort vattnet och diska kastrullen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen och fyll på med nytt vatten så det täcker. Tillsätt lite salt, lök och morötter. Koka tills köttet är riktigt mört och släpper från benet, cirka 2 timmar. (Har du tärnat kött kokar du det tills det är helt mört, cirka 1-1 1/2 timme.)
Ta upp kött och grönsaker. Spara buljongen till såsen. Riv eller skär köttet i grytbitar. Lägg kött och grönsaker på ett djupt fat fram till servering.
Koka upp ättika, citronsaft, socker, dillfrön och lagerblad. Sila och ställ åt sidan. Koka ner buljongen från köttkoket till hälften. Tillsätt grädden och koka ihop något. Smaksätt såsen med ättikslag och salt, red eventuellt med maizena utförd i lite vatten. Lägg kött och grönsaker i såsen och vänd ner dillen precis före servering. Servera med kokt potatis och picklade grönsaker.
Picklade grönsaker:
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Lägg grönsakerna i en glasburk och häll över den kokande lagen. Sätt på ett lock och låt kallna. Håller minst 1 månad förvarad i kyl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar