4 portioner
1 hel lake, cirka 1 1/2 kg
1 liten gul lök
1 liten morot
1 liten bit purjolök
50 g rotselleri
Några persiljestjälkar
1 lagerblad
1 kvist timjan
1/4 flaska torrt vitt vin (knappt 2 dl)
Sås
Buljongen från fiskkoket
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
Salt och nymalen peppar
Servering
Rommen från laken
Smör till stekning
2 skivor vitt bröd
1 citron
1/2 hackad persilja
Flå och rensa laken eller be om hjälp i fiskdisken. Spara rommen. Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken. Skala och tärna rotsellerin. Lägg lök, morot, purjolök, selleri, persiljestjälkar, lagerblad, timjan och lakens huvud och fenor i en kastrull. Tillsätt vin och vatten så att det täcker. Koka upp och låt buljongen sjuda i 20 minuter, skumma under tiden. Sila av och koka ner buljongen tills 3 dl återstår. Skär fisken i bitar och sjud dem i buljongen i cirka 10 minuter, tills köttet är vitt. Ta upp och håll fiskbitarna varma. Koka rommen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter, längre om den är stor. Låt rinna av. Koka upp buljongen. Blanda mjöl och smör till en redning. Vispa ner den i buljongen och låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädde och låt koka i 4-5 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Skiva rommen och stek den hastigt i smör. Häll såsen över fisken, garnera med rommen och servera med smörstekta brödskivor skurna i trekanter och citronskivor vända i persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar