4 port.
800g rimmad oxbringa
1 gul lök
2 lagerblad
Impotatis:
6 dl buljong från oxbringekoket
80 g morötter, skalade och grovskurna
80 g rotselleri, skalad och grovskuren
80 g palsternacka, grovskuren ( skalet är otroligt gott, behåll det)
1 gul lök, grovskuren
350 g potatis, skalad och grovskuren
1/4 pepparrot, riven
Pepparrotskräm:
1/2 potatis, skalad och kokt
1 äggula
1/2 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
Pepparrot efter smak, riven
Salt
Spola oxbringan några minuter för att få bort det ytliga saltet på köttet. Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker väl. Koka upp, skumma bort det som kommer upp till ytan under uppkoket och lägg i lök och lagerblad. Koka oxbringan cirka 1 1/2 timme. Tiden kan variera beroende på köttet, men man ska kunna köra igenom en köttgaffel eller sticka utan problem i köttet när det är färdigkokt. Ta upp köttet ur buljongen och ställ det i press medan det kallnar. Sila buljongen och spara den till potatisen och till serveringen av oxbringan. Skiva oxbringan tunt när den ska serveras, lägg den i en form och slå över lite varm buljong.
Koka upp buljongen och lägg i rotfrukter och lök. När det kokat 20 minuter, lägg i potatisen. Kom ihåg att rotfrukter som kokat för kort tid inte är så gott. Koka hellre både rotfrukter och potatis lite för länge. Servera med oxbringa och riven pepparrot.
Pepparrotskräm:
Pressa potatisen direkt ner i en bunke. Låt kallna något och tillsätt äggulor och senap. Vispa ner oljan i en tunn stråle. Smaksätt med pepparrot och salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar