4 portioner
750 g benfritt nötkött av fransyska eller innanlår
Salt och peppar
2 msk smör
4-5 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 morot
2 knipplökar
5 persiljestjälkar
2-3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 ansjovisfiléer
1/2 msk sirap
1 msk vinäger
Gräddsås:
Skyn från stekningen
2 dl vispgrädde
1-2 msk svartvinbärsgelé
Salt och peppar
Värm ugnen till 175 grader. Putsa och torka av köttet. Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttet väl runt om. Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp. Skumma av. Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp. Lägg på lock, sätt in grytan i nedre delen av ugnen och stek i 1-1 1/2 timme tills köttet känns mört. Köttet ska släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i det. Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie. Sila av skyn och skumma av fettet. Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen, kokt potatis och pressgurka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar