Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har aldrig gjort hemmagjorda fiskbullar förut! Var faktiskt inte alls svårt. Och jag som annars inte gillar fiskbullar tyckte att detta va helt okej!
400 g fiskfilé, torsk eller kolja
1 1/2 tsk salt
1 ägg
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Nymalen vitpeppar
Gräslök till garnering
Currysås:
1/2 gul lök
1/2 äpple
2 msk curry
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar
Skär fisken i bitar och mixa den till förs tillsammans med saltet. Tillsätt ägget och mixa ihop. Häll i mjöl, mjölk och grädde och mixa till en slät smet. Krydda med peppar. Låt smeten stå i 30 min i kylen. Forma smeten till köttbullsstora bollar. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner bullarna och koka dem i 8 minuter. Ta upp dem med hålslev. Servera fiskbullarna med råris och currysås. Garnera med skuren gräslök.
Currysås:
Skala och hacka löken. Hacka äpplet. Fräs lök och äpple med curryn med smör i en panna. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen och grädden och koka ihop under omrörning till såskonsistens. Smaka av med salt och peppar och eventuelltmer curry.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar