Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt och gott!
600 g koljafilé
1 1/2 msk salt/liter vatten
1 gul lök
1 bit purjolök
1/2 morot
10 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Persilja till garnering
Ägg- och persiljesås:
2 ägg
1 dl persilja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Lite riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Skala och skär löken och purjolöken i bitar. Skala och skiva moroten. Lägg ner alltsammans i kastrullen och tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. Låta koka i 5 minuter. Lägg i fisken när vattnet stormkokar, koka upp och dra åt sidan. Låt stå under lock i 5-7 minuter tills köttet vitnat. Servera fisken med ägg- och persiljesås och garnera med en persiljekvist.
Ägg- och persiljesås:
Koka äggen i 8 minuter. Lägg dem i kallt vatten för att kallna. Skala och hacka äggen. Skölj och hacka persiljan. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills smöret löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa så att det blir slätt och fint. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så det inte bränner fast i botten. Blanda ner äggen och persiljan i såsen. Smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar