1-1 1/4 kg fläskkarré med ben eller ca 1 kg benfri fläskkarré
1 tsk salt
10-12 kärnfria katrinplommon
1 kryddmått mald vit- eller svartpeppar
Sås:
4 dl steksky + vatten
2 msk vetemjöl
3-4 msk grädde
Salt och vitpeppar
Lite buljong
Lite soja
Värm ugnen till 175 grader. Gör flera små snitt i köttet, ca 3 cm djupa, och stoppa in plommonen, hela eller delade i halvor. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg karrén med den feta sidan uppåt i en liten långpanna eller oval form. Stick in en köttermometer så att termometerns spets hamnar mitt i köttet och inte mot eventuella ben. Sätt in på nedersta falsen i ugnen och låt stå tills termometern visar på 85 grader (det tar ca 1 3/4 timme). Låt sedan det stekta köttet vila under folie 15-20 minuter. Laga såsen under tiden.
Mät upp stekskyn och häll den i en liten kastrull, vispa ur ugnsformen med lite hett vatten och blanda med skyn till 4 dl. Rör ut mjölet med lite kallt vatten, vispa ner redningen i skyn och koka upp. Låt såsen koka sakta under omrörning ett par minuter. Smaka av den med salt, peppar soja, buljong och lite grädde. Servera karrén skuren i skivor med såsen i separat skål. Dessutom kokt potatis, äppelmos och kokta grönsaker som broccoli, sockerärter eller bönor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar