1 gul lök
1 burk kantareller
1 dl olivolja
4 dl avrorioris
1,5 liter varm hönsbuljong
2,5 dl riven parmesanost
1 påse frysta räkor, tinade och skalade
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar och chili efter smak
Skala och finhacka löken. Dela svampen i mindre bitar. Fräs löken och svampen, utan att det tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och svampen. Detta tar 1-3 minuter. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 1/3 av buljongen, (buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen). Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Det tar ca 17-20 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned den färskrivna osten och lite olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka vitlöken och fräs på den tillsammans med räkorna i lite olja. Smaka av med salt, peppar och lite chili.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar