Hur som helst så är det superlätt att göra så se till att testa nu!
- 1 1/2-2 kg kotlettrad eller färsk skinka med svål
- 2 tsk salt
- 2 krm peppar
- Sås:
- 5 dl sky+vatten
- 2 msk smör eller margarin
- 3 msk vetemjöl
- 1 1/2 dl grädde
- salt, peppar
- Be att få svålen ribbad i affären eller skär själv med en vass kniv ner en bit i fettlagret.
- Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten och ställ in den i 250° varm ugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen. Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°.
- Blanda samman salt och peppar. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också.
- Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar 75° för kotlett och 85° för skinkstek, ca 1 1/2-2 timmar.
- Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
- Låt köttet vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med potatis, äppelmos, varm rödkål, sås och grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar