Ca 6-8 port
Ca 1,5 kg högrev
1 flaska (33 cl) porteröl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
3 st köttbuljongtärningar
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Till såsen:
8 dl sky från köttet
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Välj en gryta där köttbiten får plats ( den ska ligga lite trångt) med en köttermometer. Sätt in termometern så att spetsen kommer mitt i tjockaste delen. Lägg köttet åt sidan så länge. Häll Porter, vinbärssaft och soja i grytan. Lägg också i buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor, kryddor och tjocka lökringar. Koka upp. Lägg ner köttbiten och låt alltsammans koka sakta under lock. Vänd på steken ett par gånger under kokningen. Lyft bort grytan från värmen när termometern visar 75 grader eller när köttet känns mört när man provar med en sticka. Det tar 1,5-2 timmar. Låt steken ligga kvar i sin sky ca 20 minuter innan köttet skärs upp.
Till såsen:
Sila skyn. Späd eventuellt med lite vatten så att det blir totalt 8 dl. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn och låt såsen koka sakta i 3-5 minuter. Servera köttet i skivor med såsen, kokt potatis och svartvinbärsgelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar