Sidor
söndag 21 december 2014
Saffranspäron med mascarpone
Gravad lax
Champagnesill
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Inlagd strömming
Julsill med apelsin och saffran
Hjortron och stjärnanissill
Svanbergasill
Ris á la Malta
torsdag 18 december 2014
En läcker tomatsås med getost
Amazin' Zinfandel
Det här är en äkta Zinfandel från Kalifornien. Den lanserades i Systembolagets beställningssortiment efter sommaren och har sålt så bra att den nu har bred distribution i det fasta sortimentet. Amazin' Zinfandel passar lika bra till glöggminglet som till julbordet och TV-soffans gottebord/ostbricka. Smaken är fruktig, ung och lite syltig med inslag av plommon, körsbär, lakrits och örter. Jättegod!
Amazin' Zinfandel
Artnr: 72534
Pris: 79 kr
Doft/smak: Ung, fruktig doft med inslag av röda bär, körsbär, örter, kryddor och ett visst mått av gräslighet. Fruktig och lite syltig smak med inslag av plommon, körsbär, lakrits och örter.
Zetterströms favoritsill
Hemmagjort smör
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk yoghurt
- 1/2 tsk havssalt, eller efter smak och tycke
- Blanda grädde, yoghurt och salt i en hushållsmaskin eller bunke.
- Vispa, vispa, vispa. Det är en lustig process. Först grädde, sen grynigt och sen händer det inte så mycket på ett litet tag. Men vips händer det, plötsligt har vätskan separerats och ett lent, krämigt smör flyger runt i bunken.
- Häll av vätskan. Vispa lite till så att all vätska är borta. Smaka av, rör eventuellt ner salt eller havssalt. Njut sedan av ett jättegott smör till allt det bakade brödet.
tisdag 9 december 2014
Chokladmix
Kardemumma- och kaffekaka
Hasselnötspraliner
Tryffel med flingsalt
lördag 6 december 2014
Varm choklad med chili
Mandelmassekonfekt
Köttsoppa med klimp
1½ l vatten
0,6 kg ren eller älg eller nötkött
salt
Köttbuljong 1st
4 morötter i skivor
1 st purjolök i skivor
1 st palsternacka i bitar
1 kålrot i bitar
ca 10 potatisar delas i bitar
Klimp:
5 dl vetemjöl
2-3 dl mjölk
1 ägg
lite salt
Koka upp vatten med salt eller grönsaksbuljongtärning stoppa ner klimpen med en matsked som du doppar i kallt vatten så inte smeten fastnar på skeden. Klimpen är klar när den flyter upp till ytan,sätt ner klimpen i köttsoppan när den ska serveras.
Koka köttet i saltat (ev med köttbuljong tärning) vatten.
Låt köttet koka ca 2-3 timmar eller tills det blir mört.
Lägg sedan i skivade morötter ,palsternacka och kålrot,potatis och purjolök och låt koka med ca 20 minuter.
Kristyrkyssar
Mandelmassekakor med apelsin och choklad
Kryddiga rostade nötter
Pepparkakstryffel
Kryddigt citrussocker
Tryffel
fredag 5 december 2014
Rallarfärs
2 gula hackade lökar
smör
1 purjolök, strimlad
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
2 tsk salt
2 krm peppar
Chilipulver efter smak
Låt allt detta puttra i 10-15 minuter.
Stek 1 paket bacon. Strö baconet över den färdiga grytan och servera med valfria grönsaker och ris.
måndag 1 december 2014
Elins fiskgryta
söndag 30 november 2014
Rostade gulbetor med salsiccia och mandel
Kinesisk plommon- och ingefärslax med mangosalsa och vårlök
Pepparkaksbiscotti
lördag 29 november 2014
Enkla kyssar - tvärtom
Frukt och Nötbollar
Svärmor Karins saffranskaka med russin
söndag 23 november 2014
Pasta med soltorkad tomat och saffran
torsdag 20 november 2014
Kräftpasta med pesto
måndag 17 november 2014
Laroche Chablis Saint Martin
Jag brukar säga att jag inte är så förtjust i vitt vin.. Men jag får nog sluta med det, för jag märker att det faktiskt finns vita viner som är helt ok! Detta är ett utav dom, och jag kan säga att det faktiskt inte bara var ok, utan däremot riktigt gott!
Laroche Chablis Saint Martin (7143, 159 kr)
Doft: Ung, elegant doft med tydlig karaktär av citrus och mineral, vit persika och inslag av gröna äpplen.
Smak: Torr, mycket frisk, ung, elegant smak med tydlig karaktär av citron och mineral med inslag av gröna äpplen. Långt, friskt avslut med inslag av citrus.
onsdag 22 oktober 2014
Moules marinières
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 cl olivolja
1 bunt persilja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Krutonger:
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan. Tillsätt blåmusslor, häll på vin och grädde. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite. Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.
Krutonger
Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.
tisdag 14 oktober 2014
Divine Magazine: soppor
Tjälknöl
5 dl vatten
1 dl salt
2 msk socker
5 krossade vitlöksklyftor
3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)
1. Lägg in köttet i ugn på 80 greader. Låt stå i 12 timmar- gärna mer
2. Blanda ihop övriga ingredienser till en saltlag
3. Lägg ner det varma köttet i saltlagen. Använd plastpåse
4. Låt ligga och dra minst i 6 timmar
5. Skiva tunt- och servera tex med potatisgratäng och någon god sås
söndag 12 oktober 2014
Köttfondue
torsdag 9 oktober 2014
Kladdkaka med polly och färskostswirl
Köttfärsbiffar i smakrik tomatsås
Ett enkelt och väldigt gott recept! Testa gärna!
500 gram blandfärs
1 st ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 msk potatismjöl
1 burk krossade tomater (400 gr)
1,5 dl matlagningsgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk chilisås
2 tsk valfria örtkryddor, t.ex. basilika, dragon eller oregano
1 msk smör
Blanda köttfärsen med ägget, mjölken, saltet, pepparn och potatismjölet. Forma 10-15 små biffar av köttfärssmeten och stek dessa i två omgångar i litet smör eller margarin i en stekpanna. Stek ca 2 minuter per sida och lägg sedan biffarna åt sidan. Häll i grädden, sojan och de krossade tomaterna i stekpannan och låt koka upp. Smaksätt såsen med chilisås och örtkryddor. Salta och peppra. Smaka av. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och häll över ev. vätska som de gett ifrån sig. Låt småkoka under lock ca 10 minuter. Klart!
lördag 4 oktober 2014
Kåldolmar
Ca 6 port
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1 st liten gul lök
- 3 msk Smör
- 1 dl mjölk
- 1⁄2 dl ströbröd
- 400 g blandfärs
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 2 msk soja
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1⁄2 st köttbuljongtärningar
Gör så här:
Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka fint.
Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
Mustig kycklinggryta
Ca 4 port
Ingredienser
- 500 g kycklinglårfilé
- 250 g små gula lökar
- 2 st morötter
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk Smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl rödvin
- 2 1⁄2 dl mellangrädde
- 1 st hönsbuljongtärning
- 1 tsk timjan
- 10 st katrinplommon
- 1⁄2 dl valnötter
- timjan
Gör så här:
Dela kycklingen i stora bitar. Skala lök och morötter. Skär morötterna i tunna slantar. Salta, peppra och bryn kycklingen i smör- och rapsolja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn lökarna och lägg dem i grytan. Vispa ihop mjöl, vin, grädde, buljongtärning och timjan. Häll det i grytan och låt koka 5 min under lock. Dela plommon och nötter i halvor. Lägg ner dem i grytan tillsammans med morötterna och koka 5 min till.
Höstöveraskning med Ricossa Barbera d’Asti DOCG
Pris: 69 kr
Barbera d’Asti DOCG är en de mest kända vintyperna från Piemonte i nordvästra Italien. Rankningen DOCG är den högsta kvalificeringsrakningen i Italien och säkrar vinets ursprungstypiska karaktär. Tillverkningen sker nästan uteslutande av druvan Barbera. Flaskorna får tidigast släppas till försäljning den 1 mars året efter skörden, då vinet har en minimum alkoholhalt på 12 %. Här talar vi om en populär och mycket smakrik typ av vin med hög syra, väl lämpad för lagring. Den som korkar upp Ricossa Barbera d’Asti direkt gör bäst i att servera den till lättare kötträtter, pasta eller stekt fisk.
Ricossa Barbera d’Asti
Doften är frisk, ungdomlig och fruktdriven med inslag av hallon, lingon och körsbär i kombination med blommiga och örtiga toner och en touch av ek. Smaken är torr, frisk och ungdomlig med inslag av lingon, tranbär och körsbär, med viss kryddighet och fat. Eftersmaken är mjuk och balanserad med god längd. Vinet serveras med fördel vid 14-16 grader till pasta, ljust grillat kött och kryddiga ostar.
Artnr: 78285
Pris: 69 kr
Druva: Barbera
Ricossa
Varumärket Ricossa produceras av MGM Mondo del Vino och har anor som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. På den svenska marknaden finns sedan hösten 2013 Ricossa Barolo (76367, 149 kr) och Ricossa Barberesco (76367, 99 kr). Vinerna importeras till Sverige av Mondowine AB.
torsdag 2 oktober 2014
La vida al camp
Artnr: 7776
Pris: 109 kr
Läs mer info om vinet nedan!
La Vida al Camp ekocertifieras från och med september och får i samband med detta även KRAV-märkning. Det gör La Vida al Camp till Systembolagets enda ekocertifierade mousserande vin i prisklassen 109-129 kr. Goda nyheter för Sveriges konsumenter, som under det senaste halvåret handlat rekordmånga såväl ekologiska som mousserande viner*.
- La Vida al Camp tillverkas av de lokala druvorna macabeo, xarel-lo och Parellada, av lokala vinarbetare som arbetar enligt ekologiska principer med en stor passion och respekt för naturen. Vi har länge vårdat denna vision och är därför glada att äntligen få ett officiellt erkännande i form av ekocertifieringen och KRAV-märkningen, säger Francesc Escala, internationell försäljningschef för La Vida al Camp.
La Vida al Camp
Vinet har en doft av mogna gula äpplen, citrus, nötter, samt en stram, flintig och djup mineralkaraktär. Smaken är frisk och fruktig men inslag av grapefrukt, följt av en lång och fyllig eftersmak. Det här är ett vin i raffinerad stil med välintegrerad mousse. Vinet passar bra till eleganta rätter av fisk och skaldjur, samt till något mildare tillredda rätter av ljust kött och fågel.
Artnr: 7776
Pris: 109 kr (prissänkt i september från 129 kr)
Druvor: 45 % macabeo, 45 % xarel-lo, 10 % parellada