Sidor

tisdag 14 oktober 2014

Tjälknöl

Äntligen kom jag till skott och testade att göra hemmagjord tjälknöl! Tar lång tid, men ugnen sköter ju sig själv, så egentligen är det väldigt lätt. Supergott blev det i alla fall! Perfekt som pålägg eller som middag med potatissallad eller potatisgratäng! 

1 kg djupfryst kött av nöt, älg eller lamm
5 dl vatten
1 dl salt
2 msk socker
5 krossade vitlöksklyftor
3 msk hackade örter (tex timjan, persilja, dill)

1. Lägg in köttet i ugn på 80 greader. Låt stå i 12 timmar- gärna mer
2. Blanda ihop övriga ingredienser till en saltlag
3. Lägg ner det varma köttet i saltlagen. Använd plastpåse
4. Låt ligga och dra minst i 6 timmar
5. Skiva tunt- och servera tex med potatisgratäng och någon god sås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar