Sidor

söndag 21 december 2014

Gravad lax

Så himla lätt att göra själv att det är onödigt att köpa färdig!

1 kg färsk lax
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
1/2 dl grovhackad dill

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig. Skär dillen grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär laxen i tunna sneda skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar