Ett recept ur Julgodis För små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Väldigt gott! Smakar lite som werthers original.
ca 50 bitar
3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
matolja - med neutral smak, tex solrosolja eller rapsolja
Du behöver: sax, två stekspadar av metall
Olja en marmorskiva eller en bakplåt. Olja ocksp in saxen och de två stekspadarna. Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp. Låt massan koka på hög värme tills den når 150 grader, det tar ca 15 minuter. Häll över karamellmassan på marmorskivan eller bakplåten och låt den svalna något. Ta de inoljade metallspadarna och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt att arbeta och vika massan tills den har kallnat så pass att du kan ta i den med händerna. Olja in händerna. Ta sedan upp massan och drag ut den som en lång korv. Vik ihop den, snurra och dra ut den igen. Fortsätt att arbeta massan tills den börjar ljusna och stelna något men fortfarande är blank. dela massan i två bitar. Dra ut varje bit till en lång sträng, snurra den och klipp av små bitar med den inoljade saxen. Lägg bitarna att stelna på plåten eller på ett bakplåtspapper. Se till att de inte kladdar ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar