Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Gjorde även dessa på jobbet för att mina kollegor skulle kunna smaska i sig dom på julfikat. Egentligen ska man ha hackade hasselnötter som man doppar äpplena i, men vi hade bara mandel, så tog det istället! Visst ser det fint ut?
6-8 stycken
6-8 små röda äpplen
5 dl strösocker
2½ dl vatten
2 dl ljus sirap
ca ½ dl hackade hasselnötter
6-8 grillpinnar
Tvätta äpplena ordentligt och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick en pinne i äpplet så den sitter ordentligt. Koka upp socker, vatten och sirap i en liten, tjockbottnad kastrull. Rör om tills allt socker har löst sig. låt sockerlagen koka tills den är 154 grader. Det tar ca 15-30 minuter. När knäcken är färdig, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena i smeten så de täcks helt, låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm! Doppa äpplena i hackade nötter och ställ dem att stelna på ett bakplåtpapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar