Ett recept ur Claes Karlssons bok Kladdiga kakor. Annrolunda recept, måste säga att det ser ganska så läckert ut med marängen ovanpå. Men tyvärr var den lite för söt för min smak.
ca 12 portioner
mördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
4 mogna bananer
1 msk smör
kola:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk glukos eller vit sirap
25 g smör
maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
3 droppar färskpressad citronsaft
Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Skala bananerna och skär dem mitt itu på längden. Stek dem i smör ca 4 minuter på varje sida på medelvärme i en stekpanna. Lägg dem i pajskalet. Koka samman alla ingredienserna till kolan, koka ca 15 minuter till 115 grader. Kolan ska vara gyllenbrun. Häll kolan över bananerna. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en mikrosäker bunke. Värm smeten till ca 50 grader i mikro (drygt fingervarmt). Vispa sedan marängen tills den är rumstempererad (för att den ska sätta sig och bli tjockare). Spritsa eller klicka ut marängen över pajen. Bränn av med brännare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar