Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 28 maj 2022

Lammsmäcka med ramslöksås

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Kul att göra något nytt recept med ramslök. Gäller att passa på nu när den är perfekt att plocka. Såsen var god men blev ingen favorit för min del. Lammsmäckan däremot, den blev grymt god, perfekt knaprig yta. Och potatispurén var också grymt god!



1 gul lök, finhackad

Smör

1 dl ströbröd

1 dl grädde

1 dl rött vin

1/2 kg lammfärs

1 ägg

1 tsk timjan

1 krm svartpeppar, nymalen

2 klyftor vitlök, pressade

Salt

Tillbehör:

Ramslöksås

Rårörda lingon

Pressgurka

Potatispuré 

Stek löken försiktigt i smör, den ska inte få färg. Låt svalna. Blanda ströbröd, vin och grädde och låt det svälla en stund. Lägg i färsen och blanda i lök, ägg och kryddor. Blanda färsen till en smidig konsistens och forma sen fyra stora ”smäckor”. Stek smäckorna gyllenbruna på medelvärme i smör. Servera med ramslöksås, lingon, pressgurka och potatispuré 

Ramslöksås

2 msk smör

1 näve ramslök, sköljd

1 dl rött vin

1 dl buljong

1 dl grädde

Salt

Peppar

Socker

Ev. Majsenamjöl

Hetta upp en panna med smör och stek ramslöken snabbt i några sekunder. Lyft upp den ur pannan. Slå på vin, buljong och grädde, koka upp och sjud i ca 5 minuter. Lägg i ramslöken igen och sjud i några minuter till. Smaka av med salt, peppar och socker. Önskas en tjockare sås kan man reda av med lite majsenamjöl utrört i vatten.

Potatispuré 

1 kg potatis, skalad

1 dl mjölk

1 dl grädde

50 g smör

1-2 msk socker

Salt

Vitpeppar

Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa potatisen genom potatispress. Vispa ihop den pressade potatisen med gräddsmörsmjölk och socker till en fluffig puré. Smaka av med salt och peppar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar