Ett recept från min nya bok Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett lättlagat och väldigt gott recept på kyckling!
4 portioner
2 morötter
200 g rotselleri
400 g potatis
2 medelstora fänkålshuvuden
2 rätt små röda paprikor
12-15 stek- eller scharlottenlökar
1 hel vitlök
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
2 krm chiliflagor
3 msk olivolja
3 kvistar färsk rosmarin
1 citron, ekologisk/obesprutad
1 präktig kyckling
Salt
Svartpeppar
Ansa, skala och kärna ur morötterna, sellerin, potatisen, fänkålen och paprikorna. Skär i två tuggors-bitar ungefär. Lägg ut i en långpanna. Dra bort det prassligaste skalet på lökarna och skölj av dem. Gör samma sak med vitlöken och dela den tvärs över klyftorna. Lägg allt i långpannan. Värm ugnen till 175 grader. Strö i paprikapulvret, spiskumminen, koriandern och chiliflingorna. Salta och peppra. Lägg i två av rosmarinkvistarna. Ringla över olivoljan och vänd runt allt några varv. Skölj och dela citronen. Stoppa in båda halvorna tillsammans med den överblivna rosmarinkvisten. Salta och peppra pippin runt om och ställ den på vegobädden. In i ugnen med hela paketet. Kycklingen blir klar på cirka 90 minuter. Kolla temperaturen i vecket mellan ena låret och kroppen. Vid 70 grader är fågeln klar. Kolla runt lite med termometerspetsen. Ibland kan det finnas hörn som inte är riktigt klara. Servera med bröd och kanske någon liten sås på crème fraiche eller gräddfil smaksatt med rivet citronskal och färska gröna örter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar