Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 8 april 2020

Fylld lammstek med örter

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Nu så är i påsktider så finns det mycket lammkött att köpa i affären, såg att det fanns lammstek så tänkte direkt att jag ville testa detta receptet. Väldigt gott! Rekommenderas!

4 portioner

1,5 kg urbenad lammstek
5 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
3 kvistar färsk timjan
1 liten bunt färsk persilja
1 citron
Salt och peppar
2 msk olivolja
Smör och olja till stekning

Ugnsbakade rotsaker:
6 potatisar av fast sort
4-6 rödbetor
2 morötter
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri
1 rödlök
1 msk honung
Olivolja
Salt och peppar

Skysås:
Benen från steken
1 rödlök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
2 msk smör
4 dl rödvin
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
1 timjankvist
Salt och peppar
Ev 1 msk maizena

Till servering:
Färska örter

Sätt ugnen på 170 grader. Repa loss timjan och rosmarin den stjälkarna, skala vitlöksklyftorna och skölj persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persilja, vitlök, timjan och rosmarin och blanda med olivolja och citronskal i en matberedare. Lägg lammsteken på en skärbräda och bred ut örtfyllningen inuti köttet, strö över salt och peppar. Bind upp steken med ett steksnöre. Hetta upp en panna med olja och smör och bryn steken väl runt om, krydda med salt och peppar även på utsidan. Lägg köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer. Ta ut steken vid ca 60 grader för rosa kött eller 65-70 för mer genomstekt. Vira in steken i aluminiumfolie. Täck med en kökshandduk och låt vila 20 minuter innan den trancheras. Skyn som bildas silas och används till såsen. Tillred skysås och rotfrukter medan steken är i ugnen.
Skala och skär lök och rotfrukter till såsen i centimeterstora bitar och bryn benen och grönsakerna i 2 msk av smöret i en vid kastrull eller traktörpanna. Stek tills grönsakerna har fått fin färg. Häll på vin, tomatpuré, vatten och fond. Lägg ner timjankvisten. Koka upp och låt småkoka tills hälften av vätskan återstår. Smaka av under tiden och späd med mer vatten om det behövs. Häll ner stekskyn från lammsteken i såsen och sila genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Red såsen med lite maizena utrört i vatten om den är för tunn.

Tvätta och skrubba rotsakerna väl, skalet kan behållas på. Skär potatis i klyftor och dela rotfrukter i grova bitar. Skala och klyfta rödlöken. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Strö över salt, peppar och honung. Lägg gärna rödbetorna lite för sig så att de inte färgar av sig. Baka i ugnen tills de mjuknat, blanda om emellanåt så att de inte bränns. Lägg upp rotfrukterna på ett varmt fat, tranchera steken tvärs över fibrerna i fina skivor. Ringla över lite skysås och servera extra sås i en snipa bredvid. Garnera gärna med färsk örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar