En tårta från Maria Öhrns bok Tårtor. Bjöd på denna som födelsedagstårta för att fira att jag fyller 26 år idag!! :) Den var supergod, som en en lyxig kladdkaka.
Botten:
200 g chocolate chip cookies
75 g smör
kakao till garnering
chokladtryffel
125 g smör
3 dl vispgädde
500 g mörk choklad
½ dl starkt kaffe
Klä botten av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med plastfolie. Krossa kakorna ganska fint i en matberedare eller i en mortel. Smält smöret till bottnen och blanda ner kaksmulorna. Blanda till en smulig massa och tryck ut massan i ett tunt lager i botten av formen. Låt stelna lite. Smält smöret till tryffeln i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och dra kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen i mindre bitar och rör tills all choklad har smält. Tillsätt kaffet och blanda till en jämn och blank tryffel. Häll tryffeln i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen och låt den stelna i minst 4 timmar. Lossa kakan från formens kant med en vass kniv. Kakan är väldigt hållbar och kan förberedas i god tid. Dekorera med pudrad kakao före servering. Servera med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar