Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Det var helt okej, men klassisk fläsklägg med rotmos vinner ändå. Som spetskålen, den lät ju spännande, men var inte nåt särskilt. Tvärtom knölig att göra.
4 portioner
4 bitar rimmad fläsklägg med ben (a 500 g)
2 gula lökar
4 lagerblad
10 hela nejlikor
10 svartpepparkorn
Rotmospuré:
400 g morot
300 g kålrot
100 g potatis
4 dl buljong från läggkoket
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Syrad spetskål:
500 g spetskål
1 pkt bacon (140 g)
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1/2 dl plockad dill
3 msk strimlad persilja
1 tsk salt
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Skala och klyfta löken. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt sjuda sakta under lock minst 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljong. Koka rotfrukterna under lock tills de är mjuka, ca 25 minuter. Sila av vätskan och mixa till en slät puré med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Strimla spetskålen fint. Lägg den i kokande vatten och koka ca 1 minut. Låt den rinna av och kyl snabbt i isvatten. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av, men spara 1 msk stekhett till kålen. Stek kålen i baconfettet. Blanda kålen med citronsaft, honung, dill och persilja. Smaka av med salt och tillsätt baconet strax före servering. Servera fläskläggen med rotmospuré och spetskål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar