Sidor

onsdag 20 mars 2019

Senapskotletter med gnocchi

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Såg väldigt gott ut på bilden, så hade ganska så höga förväntningar. Men visst, det var helt okej.

4 portioner

4 fläskkotletter med ben (900 g)
1 msk vitlöks- och chiliolja (zeta)
1 tsk salt
2 1/2 dl torr cider
2 msk grovkornig osötad senap
3 dl vispgrädde
800 g färsk gnocchi
2 krm salt
1/2 dl strimlad bladpersilja

Skär bort fettkanten på kotletterna. Lägg dem mellan plastfolieark och banka ut dem lite så att de blir något tunnare. Värm oljan i en stekpanna. Salta och stek kotletterna på medelvärme ca 3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett varmt fat. Häll cidern i stekpannan och koka ca 2 minuter. Tillsätt senap och grädde och koka 2 minuter. Koka gnocchi i rikligt med saltat vatten. Låt den koka 2 minuter så att gnocchi suger upp en del av kokvattnet. Låt rinna av. Smaka av med salt. Strö över persiljan. Lägg upp kotletterna och gnocchi på tallrikar och skeda såsen över.

tisdag 19 mars 2019

Skomakarlåda

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och väldigt gott!

4 portioner

4 välhängda, marmorerade ryggbiffar (a 200 g)
Smör till stekning
150 g rimmat sidfläsk eller bacon

Aromsmör:
100 g rumsvarmt smör
Finhackad persilja
1 tsk citronsaft
1 tsk worcestershiresås
Salt och peppar

Potatismos:
Ca 1 kg potatis
2 msk smör
Ca 2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
Finskuren gräslök
Muskotnöt
Salt och peppar

Till servering:
Saltgurka
Ev. Brynt smör

Rör ihop ingredienserna till aromsmöret och ställ det svalt. Skala och koka potatisen till moset. Stöt eller vispa ett ganska löst potatismos med smör, gräddmjölk, gräslök och några riv på en muskotnöt. Smaka av med salt och peppar. Skär fläsket i smala remsor och bryn den hastigt. Håll varmt. Skär saltgurkan i bitar. Platta ut biffarna rejält. Salta och peppra och stek dem i smör i het panna, men inte för länge för då kan köttet bli torrt (det är meningen att det skall vara lite blodigt i kärnan). Servera genast på varma tallrikar med fläsket och aromsmöret på köttet samt potatismos och saltgurkan vid sidan om. Den som vill kan också servera lite brynt smör till.

måndag 18 mars 2019

Ugnsbakad falukorv med rotselleripuré

Ett till recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Perfekt vardagsmat! Vem gillar inte falukorv liksom.

4 portioner

500 g falukorv
1 tomat
4 msk skånsk senap
100 g riven ost

Rotselleripuré:
600 g rotselleri
1 gul lök
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt

Garnering:
1/2 ask smörgåskrasse

Tillbehör:
Sallad

Sätt ugnen på 225 grader. Snitta korven med ett par centimeters mellanrum. Lägg den i en ugnssäker form. Skiva tomaten. Tryck ner skivorna i korven. Bred på senap och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter. Skala  selleri och lök och skär båda i mindre bitar. Koka selleri och lök i saltat vatten 15-20 minuter, tills de mjuknat. Sila och mixa blandningen tillsammans med creme fraiche till en slät puré. Smaka av med salt. Strö hackad krasse över både korven och purén. Servera gärna tillsammans med en sallad.

lördag 16 mars 2019

Latmansbiff med klyftpotatis i ugn

Första huvudrätten i minnas bok Husmanskost från Allt om mat. Så himla lätt att göra, gick supersnabbt. Supergott var det också! Var ett tag sedan som jag verkligen kunde rekommendera nåt recept, men det här kan jag verkligen rekommendera! Över förväntan gott!

4 portioner

600 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk konc kalvfond
200 g tärnad fetaost
2 tomater i mindre bitar
1 tsk hackad rosmarin

Klyftpotatis:
800 g potatis
1 tsk salt
1/2 msk rapsolja
Garnering:

Rosmarin

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och klyfta potatisen. Bred ut den i en långpanna med bakplåtspapper. Salta och droppa oljan över. Stek mitt i ugnen 20-30 minuter. Rör om efter halva tiden. Blanda färs, ägg, salt, peppar och vitlök i en bunke. Rör tills smeten är väl blandad. Hetta upp smöret i en stekpanna med släpplätt-beläggning, 24 cm i diameter. Lägg i färsen som en enda stor biff och platta till. Stek på medelvärme 3-4 minuter, tills biffen fått fin färg. Vänd med hjälp av ett lock och stek den ytterligare ca 2 minuter. Sänk värmen och häll grädde och kalvfond runt biffen. Strö över fetaost, tomater och rosmarin. Låt biffen sjuda under lock på svag värme ytterligare 3-4 minuter. Garnera med rosmarin och servera tillsammans med klyftpotatis.

Blåbärs- och marängglass

Första receptet ur min nya bok Husmanskost från Allt om mat. Superlätt att göra och väldigt gott. Både barn och vuxna mumsade i sig med god aptit!


6-8 personer

3 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
2 äggulor
1/2 liter blåbär eller andra bär
50 g små maränger

Tillbehör:
1/2 liter blåbär

Vispa grädden hårt. Vispa i florsocker, äggulor och blåbär. Klä en avlång eller rund form med plastfolie. Varva bärgrädden med marängerna i formen. Täck med plastfolie och låt glassen stå i frysen minst 5 timmar. Doppa formen i vatten och stjälp upp glassen på ett fat. Garnera med blåbär.

lördag 9 mars 2019

Bräckt rimmad oxbringa med persiljestuvade morötter och potatis 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. För ett par år sen så hade jag aldrig ens testat rimmad oxbringa. Men nu har jag gjort det några gånger och det är faktiskt himla gott! Men tyvärr krymper köttet väldigt mycket, så jag brukar ta lite mer än vad det står i receptet...

4 portioner

Ca 1 1/2 kg mager oxbringa
1 gul lök
1 purjolök (det gröna)
1 morot
Några persiljekvistar
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 hela nejlikor
5-6 kryddpepparkorn
Salt

Smör till stekning

Stuvning:
400 g kokt potatis
2 morötter
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl gräddmjölk (2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
1 knippe finhackad bladpersilja
Salt och peppar

Lägg oxbringan i en gryta, slå på vatten, koka upp och låt stormkoka några minuter. Skala och skiva under tiden löken. Ansa och skiva det gröna av purjon. Skala och skär moroten i bitar. Fiska upp köttet och spola det i kallt vatten. Rengör grytan, lägg tillbaka köttet och slå på så mycket vatten att det täcker köttet och de grönsaker som skall i. Börja salta med 1 tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare. Koka upp och lägg i grönsakerna och kryddorna. Låt köttet sjuda under lock 1 1/2 -2 timmar eller tills det börjat kännas mört. Ta av grytan från spisen och låt köttet svalna i buljongen. Ta upp köttet och ställ det kallt, gärna under press, till nästa dag.
Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Smält smöret till stuvningen i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med gräddmjölk till en smidig sås. Vänd ned potatis- och morotskivorna, salta och peppra och låt allt bli varmt. Blanda i persiljan strax före servering. Skiva oxbringan i 8-10  rejäla skivor. Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret tystnat, bräck oxbringan hastigt på båda sidor och servera genast på varma tallrikar med stuvningen.

Köttfärsjärpar med gräddsås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Blev väldigt saftiga och goda! Rekommenderas!

4 portioner

800 g köttfärs, gärna av vilt
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t.ex aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
1/2 knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk kikkomansoja
Smör till stekning
Salt och peppar

Garnityr:
1 slanggurka
1/4 chilifrukt
1/2 knippe persilja

Dressing:
1 msk ljus sirap
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk vatten
Peppar

Till servering:
Kokt mjölig potatis
Gräddsås
Inläggningar

Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i mjölken. Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan. Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar. Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Gör en gräddsås och håll den varm.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara. Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.

Gräddsås

4 portioner

1 msk mjöl
1 msk smör
4 dl gräddmjölk (3 dl mjölk,1 dl grädde)
2 dl köttsky eller viltsky
2 msk konc. ox- eller kalvfond
1 msk kikkomansoja
1/2 msk vinbärsgelé
Salt och peppar

Hetta upp gräddmjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med gräddmjölkeninnan blandningen tar färg. Vispa till en slät sås och späd vidare med köttsky och fond. Smaksätt med soja, gelé, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme ca 10 minuter under vispning. Ta i mer gelé om du gillar den brytningen.

Janssons frestelse 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Ett till recept från julbordet som jag hade missat att lägga ut. Den blev god, men alldeles för rinnig för min smak, så kommer inte att göra om detta receptet.

4 portioner

400 g potatis
2 gula lökar
Smör till stekning och pensling
Ansjovisspad
2 burkar äkta ansjovisfilé (a 125 g)
2 dl vispgrädde
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och skär några av dem i tunna skivor (dessa skall användas till att klä formen med). Strimla resten av potatisen. Skala och skär löken i likadana strimlor, fräs den gyllenbrun i en kastrull. Tillsätt den strimlade potatisen och ansjovisspadet, häll på grädden. Smaka av med salt och peppar, rör om och låt puttra ca 5 minuter på svag värme. Pensla formarna väl med rumsvarmt smör, klä dem med potatisskivor i botten och längs kanterna. Varva lök- och potatisblandningen med ansjovisfiléer tills formen är fylld, översta lagret skall vara lök- och potatisblandning, gärna toppad med några extra filéer. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills ytan har fått gyllenbruna bubblor. Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den vila någon minut. Ta bort kanten och för försiktigt över frestelsen till en tallrik, det går lättare med t.ex en bred stekspade.

Gravlax i bit

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Bjöd på detta när vi hade julbord i december, men hade missat att lägga in det. Men gravad lax tycker jag att man kan göra året om!

4 portioner

1 kg färsk lax med skinn (helst mittbit)
2 dl strösocker
1 dl salt (ej mineralsalt)
1 dl vatten
2 knippen grovhackad dill
1 msk krossad vitpeppar
1 msk konjak

Garnityr:
Rikligt med dillkvistar
Citronklyftor

Till servering:
Rostat bröd och smör
Hovmästarsås eller dillstuvad potatis
Skrapa laxen fri från fjäll om inte fiskhandlaren gjort det. Kontrollera att det inte finns några ben kvar. Blanda alla ingredienser till gravningen till en smet. Gnid in laxen runt om med smeten och lägg den i djup skål eller plastpåse. Häll över och fördela resten av gravningsblandningen jämnt över fisken. Ställ kallt i minst två dygn. Vänd laxen minst en gång så att marinaden kommer att tränga in överallt. Ta upp laxen och torka av den med hushållspapper. Skär loss köttet från skinnet men låt några millimeter kött sitta kvar. Dela köttet i fyra eller åtta bitar. Skär skinnet i åtta remsor, det är en delikatess i sig. Lägg upp laxen på ett stort fat eller direkt på tallrikar. Hetta upp en stekpanna utan fett och halstra skinnremsorna gyllenbrunt frasiga på båda sidor. Ta upp dem, forma dill till rullar och stoppa i några dillkvistar. Ställ ut rullarna på dekorativt sätt på laxfatet. Servera genast med hovmästarsås och rostat bröd eller stuvad potatis.

Fläskkotlett Esterhazy

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott!

4 portioner

4 marmorerade fläskkotletter (a 200 g)
1 purjolök
1 morot
1 palsternacka
1 msk paprikapulver
1 1/2 msk vetemjöl
Smör till stekning
Salt och peppar

Sås:
1 msk tomatpuré
2 dl ox/kalvbuljong
2 dl matlagningsyoghurt
Salt och peppar

Till servering:
Kokt mjölig potatis
Creme fraiche
Saltgurka

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa purjolöken. Skala moroten och palsternackan. Strimla grönsakerna fint. Fräs dem i lite smör i en panna. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Blanda mjölet och paprikapulvret. Salta och peppra kotletterna samt vänd dem i mjölblandningen. Hetta upp smör i en traktörpanna, bryn kotletterna vackert gyllenbruna på båda sidor, 6-7 minuter. Ringla över såsen, fördela grönsakerna över kotletterna och lägg på ett lock. Låt kotletterna puttra och steka färdigt i mitten av ugnen 12-15 minuter. Servera genast med kokt mjölig potatis som kan suga upp den ljuvliga såsen samt creme fraiche och saltgurka.

Köttsoppa med klimp

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Men helt ärligt så känns klimpen bara onödig. Tycker inte att den tillför något så ger bara extra jobb i onödan.

6-8 portioner

1 -1,2 kg högrev (plus ben)
1 gul lök
1 morot
1 purjolök
1 bit rotselleri
Några persiljestjälkar
Några timjankvistar
3 lagerblad
10-12 vitpepparkorn
Salt

Till soppan:
Buljongen från köttkoket
Köttet
1 gul lök
1-2 potatisar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 150 g)
1 purjolök
Några blomkålsbuketter
1 knippe persilja (endast bladen)

Klimp:
3 dl mjölk
3-4 msk mjöl
2 äggulor
Några riv på en muskotnöt
Salt

Till servering:
Knäckebröd
Vällagrad ost

Täck köttet och benen med vatten i en gryta och koka upp. Låt det koka några minuter tills skummet flutit upp. Ta upp köttet med en hålslev och spola av det hastigt i kallt vatten. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på nytt vatten, ca 2 liter. Börja med att tillsätta 1/2 msk salt, smaka av sältan igen senare. Koka upp. Förbered under tiden grönsakerna: Dela löken i stora klyftor, skala och skär moroten i bitar samt ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Prova att köttet är nästan färdigt. Det blir helt färdigt när det får svalna i buljongen. Sila buljongen, lägg tillbaka köttet och ställ kallt.
Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjolöken. Skär grönsakerna i lagom munsbitar, plocka blomkålen i mindre bitar och ställ åt sidan så länge.
Koka klimpen: Värm mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör till en ganska fast, lite stabbig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten kallna en aning. Rör ned äggulorna. Koka upp lättsaltat vatten. Forma smeten till matskedsstora, ovala klimpar. Lägg dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp med hålslev. Lyft bort ev. Fett från buljongen, hetta upp den och lägg i grönsakerna. Skär köttet i mindre tärningar och lägg i dem när grönsakerna börjar bli mjuka. Lägg även i klimpen. Tillsätt rikligt med fint skurna persiljeblad strax före servering. Servera med knäckebröd och en vällagrad ost.

fredag 8 mars 2019

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott!

2 portioner

2 fläskkotletter med ben (a 200 g)
1 ägg
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk svensk senap
Rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
Vetemjöl
Smör till stekning
1/2 dl olja till stekning
Salt och peppar

Cole slaw:
1 klyfta av ett normalstort vitkålshuvud
1 klyfta av ett normalstort savoykålshuvud
1 rödlök
100 g spenatblad
1/2 tsk hel kummin
1 msk saft av citron
1 tsk rivet citronskal
2 dl creme fraiche
Salt och peppar

Garnityr:
Några persilje- eller rosmarinkvistar
2 citronklyftor

Till servering:
Knaperstekt bacon
Grillade potatishalvor eller kokt potatis
Brynt smör

Vispa upp ägget och blanda med dijonsenap och svensk senap i en djup tallrik. Blanda dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd med salt och peppar på en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem sedan i äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
Fortsätt med cole slaw: Skala och finstrimla rödlöken. Skär vitkålen, savoykålen och spenaten i ytterst fina strimlor. Droppa över citronsaften och rör ned citronskalet. Krossa kumminet i en mortel och pudra över det. Blanda allt med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Strimla och knaperstek baconet och lägg det mellan hushållspapper. Håll sedan varmt. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga 5-6 minuter på varje sida. Lägg kotletterna någon minut på ett hushållspapper. Lägg upp snyggt på ett varmt fat eller varma tallrikar med potatis, bacon och cole slaw runt kotletterna. Garnera med några persiljekvistar och en citronklyfta.

Lammstek med bagarpotatis

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Köttet blev supergott! Men bagarpotatisen va lite trist, godare med klassisk potatisgratäng.

4-6 portioner

1 1/2 - 2 kg lammstek med ben, men utan kryssben
6-8 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
Tunna strimlor citronskal
Olivolja
Grovt salt
Peppar

Bagarpotatis:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 msk strösocker
3-4 kvistar timjan
3 lagerblad
1 flaska ljust öl (33 cl)
1 1/2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
Salt och peppar

Garnityr:
En näve vattenkrasse

Till servering:
Krispig grönsallad eller tomatsallad med rödlök

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs med benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och några rosmarinkvistar. Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under. Ta ut steken vid 55 grader för rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt.
Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gyllenbruna i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar. Lägg potatisen i en gratängform med hög kant. Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ned i potatisen. Räkna med att potatisen är klar efter ca 1 timme och att steken behöver ytterligare 15-30 min. Om potatisen ser ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen. Ta ut steken ur ugnen och vira in den i aluminiumfolie. Täck med kökshandduk och låt den vila i 20-30 min. Skär upp steken i vackra skivor som antingen läggs upp på ett varmt fat med resten av steken eller helt enkelt snyggt upplagd över potatisen. Garnera gärna med en näve vattenkrasse. Servera med t.ex. krispig grönsallad eller med tomatsallad med rödlök.

Kroppkakor

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker! Gott!

4 portioner

700 g potatis, helst King Edward
1 1/2 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
Fyllning:
400 g rimmat sidfläsk
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 tsk nystött kryddpeppar

Till servering:
400 g rimmat sidfläsk i skivor
Rårörda lingon
Brynt smör

Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimerstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla utbpotatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllning och platta till något. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt. Koka kroppkakorna i omgångar, 5-6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.

Får i kål

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Det blir ju så gott när köttet blir sådär mört och saftigt. Men att det blir 6 portioner är en ren underdrift. Skulle snarare säga att det blir 10 portioner!
Gillar inte brysselkål, så hoppade över den ingrediensen.

6 portioner (...eller snarare 10)

2 - 2 1/2 kg lammkött (bringa, bog eller framlägg)
6-8 vitpepparkorn
8-10 kryddpepparkorn
3-4 hela kryddnejlikor
4 lagerblad
Salt
1 liten kålrot
1 kålrabbi
2-3 morötter
1-2 palsternackor
1 kg potatis
1 litet vitkålshuvud
(15-20 brysselkål)
1 purjolök
3-4 scharlottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1/2 - 1 blomkålshuvud
1 litet savoykålshuvud

Garnityr:
Bladpersilja

Till servering:
Rostat knäckebröd
Lagrad ost
Riktigt smör

Putsa bort onödigt fett från köttet och skär det i grova bitar. Har du köpt läggar bör de vara hela. Lägg köttet i en rimlig gryta och häll på vatten så att det täcker, låt koka upp. Koka köttet lätt i högst 1 min. Ta upp det och spola av. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på vatten så att det täcker, mät upp hur mycket vatten du häller i (tänk på att det skall finnas plats för alla grönsaker också). Låt köttet koka upp, skumma av och lägg i kryddorna. Börja med 1 tsk salt per liter vatten.
Gör i ordning grönsakerna i den ordning de skall ned i grytan. Kålrot och rabbi är hårda och behöver längst tid. Skala och dela dem i kvartar. Skala och skär morötter i stavar, palsternackor och potatis i grova bitar. Skär ganska stora klyftor av vitkålen. Ansa och halvera brysselkålen. Ansa och dela scharlottenlöken, skala vitlöken. Dela blomkålen i grova buketter. Skär grova kvartar av savoykålen.
Börja lägga i grönsakerna när köttet kokat 30-40 min., då du också smakar av sältan. Lägg i grönsakerna efter hand i följande ordning: kålrabbin, kålroten, morötterna, palsternackan, potatisen, vitkålen, brysselkålen, löken, purjon, blomkålen och savoykålen. Smaka av sältan igen. Efter max 1 1/2 timme, men troligen mindre, bör hela anrättningen vara klar. Köttet är klart när det släpper bra från benen. Garnera med bladpersilja och ställ fram grytan på bordet, eller flytta försiktigt över hela anrättningen på ett väl uppvärmt fat.

Torsk med persiljesås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Hoppade över både torskrom och torsklever, lät inte särskilt gott... tyvärr så var väl inte rätten särskilt imponerande trots att jag tog bort det.

4 portioner

1 1/2 kg torsk (gärna mittbit)
300 g torskrom
300 g torsklever
1 skiva gul lök
2-3 hela nejlikor
1 morot
1/2 knippe persilja
4 blad savoykål
Salt

Inkokningslag:
8 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 skiva gul lök
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 hela nejlikor
1/2 knippe dill
1 lagerblad
1/2 msk salt

Sås:
1 knippe persilja
3 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong (rom/leverlag + 1 tärning)
1 dl gräddmjölk (1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
1 msk saft av citron
Salt och peppar

Till servering:
Kokt mjölig potatis

Börja med att skölja rommen och levern. Blanda inkokningslagen i en kastrull och koka upp den. Lägg i rommen och låt den sjuda på svag värme i 30-35 minuter beroende på hur tjock den är. Lägg i levern efter halva tiden. Ställ åt sidan med lock på och ta itu med torsken. Om du vill kan du koka rom och lever dagen före.
Rensa eller ansa torsken och se till att de svarta hinnorna i magen kommer bort. Putsa bukens kanter. Skölj fisken och skär den i 4-5 cm breda skivor. Salta på båda sidor och ställ dem kallt i några timmar.
Koka såsen. Plocka persiljebladen och skär dem fint. Fräs 2 msk av smöret i en kastrull och rör i mjölet. Späd med fiskbuljongen och gräddmjölken och vispa till en smidig sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar, rör ned persiljan. Håll såsen varm och blanka av den med 1 msk smör strax före servering.
Koka upp vatten med 1 msk salt per liter. Skala och skär moroten i bitar. Lägg i morotsbitar, lökskivan, nejlikor samt persiljan i vattnet. Låt spadet sjuda ca 5 min. och lägg i torsken. Sjud 5-6 min. beroende på hur tjock fisken är. Slå av värmen och låt fisken ligga kvar i spadet minst 10 min.
Förväll savoykålsbladen i lättsaltat vatten några min. så att den mjuknar och blir hanterlig. Värm rom och lever i resten av inkokningslagen. Linda därefter in rom och lever i kålblad och vik ihop till runda, vackra paket.
Skär rom- och leverpaketen i 4-5 cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg upp skivorna vackert tillsammans med fisken på ett varmt fat. Servera med såsen och kokt mjölig potatis, som kan suga upp den goda såsen.

tisdag 5 mars 2019

Ärtsoppa med fläsk och plättbakelse

Detta kommer också från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt gott!

6 portioner

500 g torkade gula ärter
Fläskbuljong från fläskkoket
1 tsk timjan
2 tsk mejram
Peppar
Ev. salt

Ingredienser tillbehör:
500 g rimmat bogfläsk
500 g rimmat sidfläsk
1 fläskkorv
1 köttkorv

1 stor gul lök
2 morötter
1/2 purjolök (det vita)
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1/2 msk salt per liter vatten

Till servering:
Rostat knäckebröd
Lagrad kryddost
Sötstark senap
Varm punch

Lägg fläsket i en gryta, slå på vatten och koka upp. Ta upp fläsket med en hålslev, spola av det och lägg det i nytt vatten son får koka upp. Skala och ansa under tiden grönsakerna, skär dem i mindre bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna. Koka 1- 1 1/2 timme tills köttet känns färdigt. När ca 10 minuter återstår av koktiden lägger du i korvarna, som pickats noga så att de inte spricker. Låt allt kallna i spadet.
Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Skölj ärterna och lägg den i en stor gryta. Häll på merparten av fläskbuljongen. Låt koka upp och lägg i kryddorna. Koka ärterna på svag värme minst 1 timme troligen något längre. Skumma några gånger och ta bort de skal som flyter upp. De flyter lättast upp om du rör i grytan med en ballongvisp. Smaka av när ärterna är färdigkokta. Ärtsoppa skall enligt min smak inte vara för tjock. Om den behöver spädas, häll i lite vatten, smaka av sältan. Värm fläsket och korvarna ca 5 minuter. Servera soppan rykande varm med fläsket vid sidan om på en varm assiett samt de oundgängliga tillbehören.


Plättbakelse

4 portioner

3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl grädde + 1 dl vatten eller 3 dl mjölk
En nypa salt
1 msk socker
1/2 dl smält smör
Smör till stekning

Till servering:
Hallonsylt eller drottningsylt
2 dl vispgrädde

Vispa äggen med mjölet till en jämn smet i en bunke. Späd smeten med grädden och vattnet eller mjölken, salta och sockra. Blanda i det smälta smöret strax före stekning. Smält lite smör i ett plättjärn och stek 16-20 plättar gyllenbruna på båda sidor. Låt dem svalna lite. Vispa grädden så hårt att den kan spritsas. Spritsa ut den runt kanten på första plätten, lägg lite sylt i mitten, lägg på nästa plätt. Varva på samma sätt tills det blivit fyra plättbakelser. Avsluta med en spritsrand grädde och sylt på toppen.

Fiskgratäng 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Varje gång jag jag har gjort fiskgratäng så tänker jag ”varför gör jag inte det oftare?” Det är ju så gott!

4 portioner

800 g hälleflundra, kolja, plattfisk, torsk eller gös
2 scharlottenlökar
2-3 dl vitt vin
Salt

Pommes duchesse (gratängpotatis):
800 g potatis, King Edward
2 msk smör
1 msk olja
Några riv på en muskotnöt
2 äggulor
Salt och peppar

Vitvinssås:
Spadet från fiskkoket
1 dl reducerad fiskfond
100 g smör
1/2 msk idealmjöl
3 dl grädde
1/2-1 msk saft av citron
1 dl vispad grädde
Salt och peppar

Garnityr:
T.ex tomater, räkor, lätt smörstekta champinjoner, musslor, sparris och persilja
Ev. Riven lagrad parmesanost eller lagrad västerbottenost

Börja med gratängpotatisen: skala och koka potatisen mjuk, låt den ånga av ordentligt. Pressa potatisen genom en potatispress, smaksätt med smöret, oljan, några riv på en muskotnöt samt salt och peppar. Rör ned äggulorna och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka scharlottenlöken. Lägg ett lager scharlottenlök i en smord ugnssäker form. Lägg fisken ovanpå och häll över vinet. Salta lätt och täck formen med smörpapper. Koka fisken i mitten av ugnen 15-20 minuter. Sätt ugnen på övervärme. Lägg potatismoset i en spritspåse, helst med ett så kallat stjärntyll. Spritsa ut moset i en vacker rad eller rand längs med kanten på ett ugnssäkert fat eller en form, med plats för hela rätten. Sätt in gratängfatet med potatismos i övre delen av ugnen, låt det stå kvar tills moset börjar ta färg. Gör under tiden såsen: Sila spadet från den ugnsbakade fisken ned i en kastrull, blanda det med fiskfonden. Smält smöret och vispa ned mjölet. Späd med fiskbuljongen och den ovispade grädden. Vispa till en smidig sås och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Låt sjuda tills hälften återstår. Vispa i smör och den vispade grädden. Lägg fisken och de valda garnityren i mitten på fatet med spritsat potatismos. Häll över såsen och gratinera mitt i igen ca 10 minuter tills ytan ser vackert gyllenbrun ut. Servera rykande hett.

Dansk kycklingsallad

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har aldrig gjort sallad med currydressing förut! Den var väldigt god och fräsch!

4 portioner

1 liten grillad kyckling
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1-2 knippen rädisor
1 saftigt, smakrikt päron
1 näve grovt skuren blandsallad
1 näve ruccola

Dressing:
1 vitlöksklyfta
1 msk currypulver
Ca 2 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 msk Sweet chilisås
1 msk vatten
1 1/2 dl olja
1/2 tsk strösocker
Salt och peppar

Gör dressingen först, gärna dagen före så att smakerna hinner gifta ihop sig ordentligt. Skala och krossa vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser och vispa dressingen krämig. Smaka av att kryddningen blivit bra. Stycka kycklingen. Skär köttet i grova strimlor. Kärna ur och strimla paprikorna. Dela rädisorna i klyftor. Dela päronet i fyra klyftor, ta bort kärnhus. Skär sedan klyftorna i lövtunna skivor. Blanda alla ingredienser utom ruccolan i en vacker glasskål och ringla över dressingen. Blanda lätt och lägg på en näve ruccola. Ta gärna några extra tag med pepparkvarnen över hela härligheten och servera genast med mörkt rågbröd och riktigt smör.

Biff stroganoff

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott!

4 portioner

600 g oxfilé eller marmorerad biff
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
Smör och olja till stekning
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
5 dl gräddmjölk (4 dl mjölk, 1 dl grädde)
Salt och peppar
Till servering:
Ris eller pressad potatis
Saltgurka
Gräddfil

Skär köttet i centimetertjocka strimlor. Skala och hacka löken ganska grovt, skala och hacka vitlöken. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Bryn köttet hastigt runt om i smör och olja i en panna. Ställ åt sidan (spara stekspadet). Fräs löken och svampen i pannan. Tillsätt vitlöken, paprikapulvret och tomatpurén. Fräs ytterligare ca 1 minut. Smula i buljongtärningen och späd med gräddmjölken. Låt såsen koka ihop tills den blivit simmig, smaka av med salt och peppar. Tillsätt stekspadet från det brynta köttet. Lägg i köttet och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris eller pressad potatis samt saltgurka skuren i stavar och gräddfil.

Pannbiff med lök och pressgurka

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Känns kanske tjatigt att jag skriver att det är från den boken, är ju från den boken varenda dag nu för tiden. Men vill ändå att det ska framgå. Och snart har jag nästan gjort allt i den så då blir det något annat projekt! Hur som helst var detta jättegott! Pressgurka går så snabbt att göra och det passar perfekt till.

4 portioner

300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 medelstora gula lökar
Smör och olja till stekning
3 kokta potatisar
1 dl gräddmjölk (1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
1 ägg
1 dl ströbröd
1 msk konc. kalvfond
1 msk kikkomansoja
Salt och peppar
2 stora gula lökar
Smör till stekning
En nypa socker
Till servering:
Stekt eller kokt potatis
Pressgurka
Skysås

Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör. Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, skorpmjölet och vattnet i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet. Provstek en bit för att smaka av kryddningen. Ställ smeten åt sidan. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan. Forma fyra stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.


Pressgurka

1 slanggurka (200-250 g)
1 knippe persilja
Peppar
Dressing:
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
10-12 skivor chilipeppar
Salt

Hyvla gurkan mycket tunt. Lägg ut skivorna på ett fat och salta lätt, saltet drar ut en del av vätskan. Låt gurkan stå ca 15 minuter och låt den därefter rinna av väl i durkslag. Klappa den lät med hushållspapper. Finhacka persiljan. Varva gurkskivor, persilja och lite peppar i en glasskål. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av så att den är sötsyrlig. Häll den över gurkan. Strö rikligt med persilja överst och ställ kallt minst 1 timme före servering.

Räksoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och supergod! Perfekt förrätt!

4 portioner

600 g färska räkor med skal
1 gul lök
1/2 fänkål (ca 50 g)
2 msk olivolja
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk cognac
4 skivor vitt bröd
1/2 knippe dill

Skala räkorna och spara skalen. Skala och finhacka löken. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull i ett par minuter under omrörning. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Häll i fiskbuljongen och vinet. Låt puttra på medelvärme 10-12 minuter. Sila. Häll i grädden och låt soppan sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar samt en skvätt cognac för ännu förnämligare smak. Arrangera räkorna snyggt och tätt på brödet och garnera med dillkvistar. Servera räkmackorna till soppan. Den som vill kan först skumma upp soppan med en stavmixer.

måndag 4 mars 2019

Inkokt lax

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Helt okej vardagsmat!

4 portioner

800 g lax
Inkokningslag:
1 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 dl vitvinsvinäger
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 knippe dill
2 lagerblad
1/2 skiva citron
2 gelatinblad
1/4 msk salt

Garnityr:
Hårdkokt ägg
Gröna sparrisknoppar
Räkor
Späda morötter
Skållade primörtomater
Rödlöksringar
Dillkvistar
Till servering:
Kokt potatis
Majonnäs
Pressgurka

Skrapa bort fjällen på fiskens skinn. Plocka noga bort eventuella ben. Skär laxen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka upp alla ingredienser till lagen i en rymlig kastrull, låt den sjuda på svag värme ca 5 minuter. Lägg i laxbitarna och koka upp igen. Sjud 5-6 minuter, tills de är genomkokta. Skumma om det behövs. Ta av grytan och låt laxen kallna i spadet. Servera med nykokt dilldoftande potatis, någon garnering samt majonnäs.

Laxfrikassé i curry

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Helt okej vardagsmat!

4 portioner

800 g färsk lax i stora bitar
Smör till stekning
Salt och peppar

Garnityr:
1 gul lök
1 morot
1 röd paprika
1 fänkål
1 äpple
1/2 zucchini
100 g champinjoner
1 krossad vitlöksklyfta
Smör till stekning
Currysås:
2 msk smör
1 msk currypulver
3 dl matlagningsgrädde
1 dl fiskbuljong
Salt

Till servering:
Ris

Börja med grönsakerna: Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i bitar. Ansa resten av grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Fräs alla grönsaker i smör i en panna tills de börjar mjukna men fortfarande är "al dente". Ställ åt sidan så länge. Putsa laxbitarna. Salta och peppra. Fortsätt med såsen: Hetta upp smöret i en kastrull och fräs curryn hastigt. Späd med grädden och fiskbuljongen. Reducera såsen tills den börjar tjockna en aning. Lägg i garnityret och låt det sjuda några minuter. Smaka av med salt. Stek under tiden fisken i smör i en panna tills den är gyllenbrun, 5-6 minuter på varje sida. Vänd försiktigt ned även fisken i såsen. Se till att allt är genomvarmt. Servera med kokt ris.

Pytt Bellman med ägg och gräddsås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Min sambo pratar jämt om att han tycker mycket mer om gräddstuvad pyttipanna, men jag tycker att det brukar bli så geggigt och slafsigt. Men detta! Det var ju verkligen supergott! Perfekt att ha såsen vid sidan av istället.

4 portioner

600 g blandat kött: oxkött, fläskkött, skinka, rökt fläsk, falukorv
1 stor gul lök
800 g potatis
Smör till stekning
Worcestershiresås
Salt och peppar

Gräddsås:
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1 dl kraftig kalvbuljong
2 dl grädde
1/2 tsk kikkomansoja
Salt och peppar

Till servering:
4 nystekta ägg
Inlagda rödbetor

Skär köttet i små kuber och ställ in det i kylen tills det är dags att steka. Skala och hacka löken lika fint. Skala och skär potatisen i små kuber.
Fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med kalvbuljongen och grädden. Smaka av med soja, salt och peppar och låt såsen sjuda på svag värme i 7-8 minuter. Börja med att steka potatisen i smör, tillsätt löken efter några minuter. Stek cirka 15 minuter på medelstark värme. Rör ofta så att potatisen inte bränns vid. Lägg köttet i stekpannan när potatisen börjar bli färdig och låt allt bryna tillsammans. Vänd ihop ingredienserna försiktigt. Smaka av med salt, peppar och några stänk worcestershiresås. Håll varmt medan du steker äggen. Servera allt rykande varmt med ägg, rödbetor och gräddsås.

Fisksoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott med fisksoppa! Det var länge sedan.

4 portioner

600 g torsk, kolja, gös eller sik
6 havskräftor eller 250 g skalade räkor
1 gul lök
1 morot
1 fänkål
1/2 dl olivolja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
2 lagerblad
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskfond
10 små tomater
1 näve sockerärter
2 nävar haricots verts
12-16 färska musslor
1 pkt saffran (1/2 g)
(2 cl Pernod)
1 knippe vårlök
Salt och peppar

Till servering:
1/2 knippe finskuren bladpersilja
Rostad baguette i skivor
Aioli
Riven parmesanost

Koka fiskbuljongen, gärna en dag i förväg.
Ta fram en rymlig gryta så att alla ingredienser går ordentligt med plats utan att gå sönder. Därför skall soppan inte heller stormkoka någon gång. Skala och strimla löken och moroten. Ansa och strimla fänkålen. Fräs i oljan i en gryta utan att det tar färg. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Tillsätt tomatpuré, vitlök, lagerblad, vinet och fiskbuljongen. Salta och peppra och låt sjuda sakta i 5-6 minuter. Skär under tiden fisken och havskräftorna i munsbitar. Dela tomaterna. Snoppa och dela sockerärter och harico verts. Skär vårlöken i bitar. Tvätta musslorna noga under rinnande vatten. Lägg i tomaterna, ärterna, bönorna, musslorna, saffranet, vårlöken och penoden i grytan. Lägg i fisken och sjud soppan i högst 5 minuter. Lägg i kräftbitarna eller räkorna 2 minuter före servering. Strö över persilja strax före servering. Servera tillsammans med rostad baguette, nygjord aioli och riven parmesan. Ställ fram soppan mitt på bordet och servera direkt ur grytan så att alla runt bordet får se alla goda, vackra ingredienser simma omkring i den ljuvliga buljongen.

Fiskköttbullar med kaviarstuvad salladslök

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Hittade inte fiskfärs på affären så köpte vanlig fryst fisk som jag tinade och sen körde i mixern. Hur som så blev de helt okej, men de höll inte ihop så bra att de blev sådär runda och fina som Mannerströms, men det gör inte mig nåt.

4 portioner

600 g fiskfärs
2 små gula lökar
Smör till stekning
1 msk kokt kall potatis
2 ägg
3 msk ströbröd
En nypa socker
Salt och peppar

Lökstuvning:
1 knippe salladslök
1 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
1 msk slotts kaviar
Salt och peppar

Till servering:
Kokt eller pressad potatis

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör utan att den tar färg. Mosa potatisen med en gaffel i en bunke. Blanda i ägg och ströbröd och låt det svälla en stund. Blanda i fiskfärsen och den stekta löken, sockra, salta och peppra.  Blanda till en smidig smet. Forma färsen till runda bullar. Snabbast och på restaurangsätt gör du genom att lägga färsen i en spritspåse och klicka ut lagom stora bullar. Stek dem gyllenbruna i smör. Ansa under tiden salladslöken och skär den i mindre bitar. Koka den några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Värm creme fraiche och grädde i en kastrull. Blanda kaviaren, smaka av sältan samt peppra. Vänd försiktigt ned löken. Servera allt rykande varmt med kokt eller pressad potatis.

Svensk biffstek (Ångbåtsbiff)

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Så lätt att göra, så få ingredienser och SÅ gott!

4 portioner

4 ryggbiffar (a 200 g), väl marmorerade
4 gula eller röda lökar
Smör och olja till stekning
En nypa socker
1 msk Kikkomansoja
2-3 msk skysås
Salt och peppar

Till servering:
Stekt, kokt eller pressad potatis
Saltgurka
Fransk senap

Skala och skiva löken och stek den gyllenbrun i smör och olja. Salta och peppra lätt samt pudra över en nypa socker mot slutet. Ställ åt sidan och håll varmt. Banka biffarna lätt, salta och peppra dem. Hetta upp en stor stekpanna, gärna av gjutjärn. Häll i några matskedar olja och en stor klick smör. Stek biffarna ett par minuter på varje sida. De skall vara rosa i mitten. Lägg upp dem på ett varmt fat. Fräs hastigt upp löken igen och lägg upp den snyggt på eller vid sidan av biffarna. Vispa ur stekpannan med några matskedar vatten, tillsätt soja och skysås. Slå skyn vid sidan av biffarna och servera genast med stekt, kokt eller pressad potatis samt saltgurka och fransk senap.

Kycklingbröst med parmesan, prosciutto och basilika 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Fick hålla utkik bra länge efter kycklingbröst med skinnet kvar, men till slut så hade dom tagit hem det till affären jag brukar handla i. Såklart det finns hel kyckling man kan köpa, men kändes bökigt. Hur som helst så var det gott!

4 portioner

4 kycklingbröst
4 skivor prosciutto
Ca 100 g skivad, lagrad parmesanost
1 kruka basilika
4 tandpetare
Smör och olivolja till stekning
Salt och peppar

Sås:
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
8 små tomater
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
100 g champinjoner
1 tsk tomatpuré
10 finskurna basilikablad
Rivet skal av 1/2 citron
Saften av 1/2 citron
Ca 2 msk vitt vin
Ev. lite vatten
2 msk olivolja till stekning
Salt och peppar

Garnityr:
Basilikablad

Till servering:
Ris eller tagliatelle
Rostat bondbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Gör i ordning alla ingredienser till såsen: skala och finhacka scharlottenlöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Skålla och skala tomaterna, dela dem sedan på mitten. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skiva champinjonerna. Ställ allt åt sidan så länge.
Snitta en bred ficka i kycklingbrösten. Fyll dem med skinka, hyvlad parmesan och basilikablad. Salta, peppra och stäng till med tandpetare. Bryn dem runt om i smör och olja i en traktörpanna tills de fått fin färg. Lägg över kycklingen och stekskyn på ettugnssäkert fat. Stek dem klara i mitten av ugnen 15-20 minuter så att de säkert blir genomstekta. Ös flera gånger. Börja koka riset - eller sätt på pastavattnet. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Fortsätt med såsen. Hetta upp lite mer olivolja i traktörpannan som kycklingen brynts i. Fräs lök och vitlök någon minut tillsätt tomater, paprikabitar, champinjoner och fräs några minuter till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen sjuda under omrörning cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock. Ta ut kycklingbrösten och lägg dem i såsen. Låt allt sjuda cirka 5 minuter. Ös flera gånger. Ta strax före servering upp köttet och skär det i sneda, centimetertjocka skivor och lägg tillbaka i såsen. Garnera med basilikablad. Servera med ris eller pasta och gärna med rostade skivor lantbröd att doppa i den goda såsen.

Biff a la Lindström

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Var väldigt länge sedan jag gjorde Biff a la Lindström, hade glömt bort att det faktiskt är gott! Frångick receptet lite och gjorde potatismos istället för stekt potatis.

500 g nötfärs
100 g blandfärs
1 gul lök
2 msk kapris
3 msk inlagda rödbetor
1 liten kokt potatis
1 msk sardellfiléer
5 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk HP-sås
Smör till stekning
Salt och peppar
Till servering:
4 stekta ägg
Stekt potatis
Saltgurka
Brynt smör

Skala och finhacka löken. Grovhacka kaprisen (det ger mer smak). Tärna rödbetorna och potatisen fint. Hacka även sardellfiléerna fint. Blanda färsen väl med alla ingredienser. Salta och peppra. Stek en liten provbiff och smaka av kryddningen. Forma fyra stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme 4-5 minuter på varje sida. Servera med fint stekta ägg, stekt potatis, brynt smör och gärna saltgurka skuren i stavar.

Fruktspäckad fläskkarré 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Ett utav mina favorit recept! Så himla gott!

1 1/2 kg färsk fläskkarré
2 gula lökar
1 näve kärnfria, mjuka katrinplommon
1 näve torkade, mjuka aprikoser
1 näve torkat äpple
1 näve torkade druvor
Smör till stekning
5 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
Salt och peppar
Ev. bomullssnöre
Skysås:
3-4 dl koksky
Ev. Lite idealmjöl
Ev. 1 dl vispgrädde
Till servering:
Kokt eller pressad potatis
Valfria inläggningar
Gelé

Skala lökarna och dela dem i kvartar. Putsa karrén noga från överflödigt fett. Gör några rejäla hål i den med ett brynstål eller en kniv. Späcka med så mycket torkad frukt som får plats. Spara resten till koket. Bind gärna upp köttet med bomullssnöre så behåller det formen bättre. Salta och peppra ganska rejält. Hetta upp en stor gjutjärnspanna och lägg i smöret. Bryn köttet runt om tills det fått fin färg. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna, löken och överbliven frukt. Koka upp, sänk värmen och lägg på locket. Låt köttet puttra under lock i ca 1 1/2 timme. Smaka av sältan och pepprigheten någon gång. Ta upp köttet och håll det varmt. Ta 3-4 dl av kokskyn och låt den koka ihop lite. Red ev. av den med lite idealmjöl samt tillsätt grädde. Håll varm. Skär köttet och lägg upp det snyggt. Garnera med frukten och löken i buljongen. Servera tillsammans med kokt eller pressad potatis, såsen, några av dina bästa inlägg ingar och gelé.

söndag 3 mars 2019

Wienerkorv a la Greta

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och gott. Bra vardagsmat.

2 portioner
6 st wienerkorvar
4 potatisar
2 små gula lökar
4 äggulor
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
2 msk fint skuren gräslök
Smör till stekning
Salt och peppar

Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar. Börja med att råsteka den i smör i en panna. Salta och peppra. Skär wienerkorvarna i halvmåneformade bitar. Skala och hacka löken ganska fint. Blanda korv, lök, äggulor, senap och gräslök. Salta och peppra. Stek röran i smör i en panna, rör lite och forma den som en omelett när den börjar stelna. Vänd försiktigt så att den får färg runt om - antingen på "kockvis" med en rörelse framåt och en kort snärt uppåt-bakåt, eller också med en bred stekspade. Lägg upp korvfräset och den stekta potatisen var för sig som på bilden och ät genast.

Nikkaluoktasoppa 

Vi pratade om vitkål på jobbet och då blev jag tipsad om denna soppan. Den var väldigt lättlagad och god! Perfekt vardagsmat.


300 gram nötfärs, mager
4 dl vitkål, strimlad
200 gram purjolök(ar), strimlad
1 msk smör
2 msk senap
1 msk tomatpuré
1 l vatten
2 tärning(ar) buljong
1 msk soya

Fräs vitkål och purjolök. Blanda i köttfärs, stek tills det är brynt, tillsätt övriga ingredienser och låt koka 10 min

Kycklingvingar i vitlökssmör

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. De blev väldigt goda! Tänker att de skulle passa bra som förrätt eller kanske på en buffé med plockmat. Vi åt dom i alla fall som middag ihop med en god sallad.

16 kycklingvingar
Olivolja
Salt och peppar
Vitlökssmör:
200 g rumsvarmt smör
1 knippe persilja
Ett par kvistar timjan
5-6 vitlöksklyftor
Några stänk worcestershiresås
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200-225 grader. Dela på vingarna och skär bort yttersta leden. Dra försiktigt ned kycklingköttet mot den tjockaste delen så att benet blir synligt. Pensla med olivolja, salta och peppra. Ställ vingarna på kant i en smord ugnssäker form så att benen pekar uppåt. Stek dem frasiga i mitten av ugnen ca 15 minuter. Gör under tiden vitlökssmöret. Finhacka persilja och timjan. Krossa vitlöken. Rör ihop alla ingredienser. Pensla vingarna rikligt med smöret eller klicka på det. Fortsätt stekningen tills smöret smält, kycklingen är genomstekt och hela rätten bubblar. Servera rykande varmt med exempelvis nybakat vitt bröd.

Korvgryta

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt och gott att göra till vardagsmat.
Det var slut på persiljerot i affären, så hoppade över den ingrediensen.

6-8 korvar av olika sort, t. ex. Kabanosser, frankfurter, nürnberger bratwurst och käserkrainer
1 stor gul lök
1 palsternacka
(1 stor persiljerot)
800 g potatis
3 morötter
1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)
1 flaska folköl (33 cl)
1/2 - 1liter hönsbuljong
10-12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Några timjankvistar
1/2 bunt finskuren bladpersilja
Salt och peppar
Till servering:
Nybakat lantbröd
God stark senap

Dela korvarna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär palsternackan i grova bitar. Skala och finstrimla persiljeroten. Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i grova stavar. Strimla vitkålen. Varva alla ingredienser i en stor gryta som kan ställas fram direkt på bordet sedan. Salta och peppra på varje lager. Bind ihop timjan och persilja till en kryddbukett och lägg den i mitten av grytan. Häll på öl och hönsbuljong så att det täcker. Koka upp och låt allt småputtra tills potatisen och grönsakerna känns färdiga utan att vara sönderkokta. Strö över persiljan och servera med de föreslagna tillbehören eller om du vill välja något annat.

Oxrulader med kallrökt fläsk

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Men han har ett annat recept på rulader som jag testat tidigare, det blev mycket godare o mörare än detta.
Hade missat att köpa hem potatis, så tog ris istället, men det gör du som du vill.

8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca 600 g)
4 skivor kallrökt fläsk (70-80 g)
1 rödlök
1 gul lök
1 saltgurka
1 äpple
2-3 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt och peppar
Sås:
1 liter sky
Ev. Oxbuljongtärning eller konc. Fond
1 gul lök
2 äpplen
2 morötter
1/2 dl ansjovisspad
Salt och peppar

Till servering:
Potatis eller potatismos
Ev. Saltgurka i stavar

Skär fläsket i strimlor på längden. Skala och skär lökarna i smala strimlor. Skär saltgurkan i stavar. Kärna ur och skär äpplet i stavar. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta ut dem lite med knogarna. Bred på dijonsenap. Salta och peppra. Fördela fläsk, lök, saltgurka och äpple på skivorna och rulla ihop dem hårt. Trä upp ruladerna 4 och 4 på grill- eller träspett. Bryn spetten och vispa ur pannan med lite vatten. Fyll upp med 1 liter vatten som får koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev. Buljong eller konc. fond. Skala och skiva löken till såsen. Kärna ur och skär äpplena i vackra bitar. Skala och skär morötterna bitar. Lägg över spetten i en järngryta, häll över skyn och häll på ansjovisspadet. Skaka grytan och låt den puttra under lock ca 1 timme tills ruladerna känns mjuka. Lägg i grönsakerna efter halva tiden. Servera direkt ur grytan med kokt mjölig potatis eller ett gott potatismos samt ev. fler stavar av saltgurka.

Nudelsoppa med färdiggrillad kyckling och sockerärtor

Ett recept från det senaste numret av ICAs buffétidning. Tyckte det såg så gott ut, så testade att göra det. Snabblagat och väldigt gott!

1/2 grillad kyckling
1 förp risnudlar (à 180 g)
2 förp vegetarisk thai grytbas (à 400 g)
250 g frysta sockerärtor

Plocka kycklingköttet i mindre bitar. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Värm grytbasen i en kastrull, späd ev med vatten till önskad konsistens. Tillsätt sockerärtorna och låt koka upp.
Fördela risnudlar och kyckling i skålar, häll över den varma grytbasen.

Banankaka

Hade två gamla bananer som det var dags att göra nåt med...skulle få middagsgäster så passade på att slänga ihop en banankaka.

100 gram smör
3 dl socker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 st banan(er), cirka 100 g
0,5 dl kaffe, kallt
Glasyr:
100 g smör
2 dl grädde
4 msk strösocker
2 msk kakao
2 tsk vetemjöl
Lite kokos
1. Smörj och bröa en hålform. Det här blir en stor kaka, så välj en form på minst 1 1/2 liter.
2. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel.
4. Mosa bananerna och tillsätt dem och kaffet.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 1 timme.
6. Koka ihop ingredienserna till glasyren. Bred över kakan när den har svalnat. Strö över lite kokos.

Lammnavarin

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Riktigt mört och gott!




4 portioner

1 kg urbenad lammbog i bitar

2 gula lökar

1 morot

1/2 rotselleri (ca 200 g)

1 hel vitlök

2-3 msk vetemjöl

Smör och olja till stekning

3 msk tomatpuré

1/2 flaska vitt vin

1 liter oxbuljong

Saften av 1/2 citron

Salt och peppar

Bouquet garni:

1 purjolök

10 persiljekvistar

3 lagerblad

3-4 rosmarinkvistar

Bomullssnöre

Till servering:

Grönsaker efter säsong, tillexemper sockerärter, haricoverts, brynta, buljongkokta smålökar, späda eller strimlade morötter, smörkokta vitkålsklyftor, pressad potatis, ris eller risoni

Börja med att göra en bouquet garni: ansa purjolöken och skär det vita på längden. Bind ihop alla ingredienserna med ett bomullssnöre. Skala lök, morot och rotselleri. Skär dem i grova bitar. Halvera vitlöken. Vänd köttet i mjöl och bryn det runt om i smör och olja i en panna. Ta upp köttet och bryn lök, morot och selleri i samma fett. Lyft över kött och grönsaker i en järngryta, tillsätt tomatpuré, vinet och buljongen. Lägg i vitlöken och bouquet garni. Smaka av buljongen med citronsaft samt salt och peppar. Låt grytan sjuda på svag värme i minst 1 timme tills köttet känns mört och fint. Ta upp köttet och sila buljongen. Släng grönsakerna. Reducera buljongen medan grönsakerna till serveringen förbereds. Smålökar och morötter kan behöva koka upp till en kvart för att bli lagom mjuka. Lägg tillbaka köttet i buljongen och låt allt få ett uppkok. Servera grytan med grönsakerna, pressad potatis, ris eller risoni.