Sidor

söndag 3 mars 2019

Korvgryta

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt och gott att göra till vardagsmat.
Det var slut på persiljerot i affären, så hoppade över den ingrediensen.

6-8 korvar av olika sort, t. ex. Kabanosser, frankfurter, nürnberger bratwurst och käserkrainer
1 stor gul lök
1 palsternacka
(1 stor persiljerot)
800 g potatis
3 morötter
1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)
1 flaska folköl (33 cl)
1/2 - 1liter hönsbuljong
10-12 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Några timjankvistar
1/2 bunt finskuren bladpersilja
Salt och peppar
Till servering:
Nybakat lantbröd
God stark senap

Dela korvarna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär palsternackan i grova bitar. Skala och finstrimla persiljeroten. Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i grova stavar. Strimla vitkålen. Varva alla ingredienser i en stor gryta som kan ställas fram direkt på bordet sedan. Salta och peppra på varje lager. Bind ihop timjan och persilja till en kryddbukett och lägg den i mitten av grytan. Häll på öl och hönsbuljong så att det täcker. Koka upp och låt allt småputtra tills potatisen och grönsakerna känns färdiga utan att vara sönderkokta. Strö över persiljan och servera med de föreslagna tillbehören eller om du vill välja något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar