Sidor

fredag 8 mars 2019

Kroppkakor

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker! Gott!

4 portioner

700 g potatis, helst King Edward
1 1/2 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt
Fyllning:
400 g rimmat sidfläsk
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 tsk nystött kryddpeppar

Till servering:
400 g rimmat sidfläsk i skivor
Rårörda lingon
Brynt smör

Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimerstora bitar. Skala och skär löken i lika stora bitar. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla utbpotatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik ihop till bollar runt fyllning och platta till något. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt. Koka kroppkakorna i omgångar, 5-6 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar