Sidor

lördag 9 mars 2019

Köttfärsjärpar med gräddsås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Blev väldigt saftiga och goda! Rekommenderas!

4 portioner

800 g köttfärs, gärna av vilt
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t.ex aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
1/2 knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk kikkomansoja
Smör till stekning
Salt och peppar

Garnityr:
1 slanggurka
1/4 chilifrukt
1/2 knippe persilja

Dressing:
1 msk ljus sirap
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk vatten
Peppar

Till servering:
Kokt mjölig potatis
Gräddsås
Inläggningar

Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg ströbrödet i mjölken. Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan. Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar. Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg. Gör en gräddsås och håll den varm.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara. Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.

Gräddsås

4 portioner

1 msk mjöl
1 msk smör
4 dl gräddmjölk (3 dl mjölk,1 dl grädde)
2 dl köttsky eller viltsky
2 msk konc. ox- eller kalvfond
1 msk kikkomansoja
1/2 msk vinbärsgelé
Salt och peppar

Hetta upp gräddmjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med gräddmjölkeninnan blandningen tar färg. Vispa till en slät sås och späd vidare med köttsky och fond. Smaksätt med soja, gelé, salt och peppar. Låt sjuda på svag värme ca 10 minuter under vispning. Ta i mer gelé om du gillar den brytningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar