Sidor

tisdag 5 mars 2019

Räksoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och supergod! Perfekt förrätt!

4 portioner

600 g färska räkor med skal
1 gul lök
1/2 fänkål (ca 50 g)
2 msk olivolja
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk cognac
4 skivor vitt bröd
1/2 knippe dill

Skala räkorna och spara skalen. Skala och finhacka löken. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull i ett par minuter under omrörning. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Häll i fiskbuljongen och vinet. Låt puttra på medelvärme 10-12 minuter. Sila. Häll i grädden och låt soppan sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar samt en skvätt cognac för ännu förnämligare smak. Arrangera räkorna snyggt och tätt på brödet och garnera med dillkvistar. Servera räkmackorna till soppan. Den som vill kan först skumma upp soppan med en stavmixer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar