Sidor

lördag 9 mars 2019

Gravlax i bit

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Bjöd på detta när vi hade julbord i december, men hade missat att lägga in det. Men gravad lax tycker jag att man kan göra året om!

4 portioner

1 kg färsk lax med skinn (helst mittbit)
2 dl strösocker
1 dl salt (ej mineralsalt)
1 dl vatten
2 knippen grovhackad dill
1 msk krossad vitpeppar
1 msk konjak

Garnityr:
Rikligt med dillkvistar
Citronklyftor

Till servering:
Rostat bröd och smör
Hovmästarsås eller dillstuvad potatis
Skrapa laxen fri från fjäll om inte fiskhandlaren gjort det. Kontrollera att det inte finns några ben kvar. Blanda alla ingredienser till gravningen till en smet. Gnid in laxen runt om med smeten och lägg den i djup skål eller plastpåse. Häll över och fördela resten av gravningsblandningen jämnt över fisken. Ställ kallt i minst två dygn. Vänd laxen minst en gång så att marinaden kommer att tränga in överallt. Ta upp laxen och torka av den med hushållspapper. Skär loss köttet från skinnet men låt några millimeter kött sitta kvar. Dela köttet i fyra eller åtta bitar. Skär skinnet i åtta remsor, det är en delikatess i sig. Lägg upp laxen på ett stort fat eller direkt på tallrikar. Hetta upp en stekpanna utan fett och halstra skinnremsorna gyllenbrunt frasiga på båda sidor. Ta upp dem, forma dill till rullar och stoppa i några dillkvistar. Ställ ut rullarna på dekorativt sätt på laxfatet. Servera genast med hovmästarsås och rostat bröd eller stuvad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar