Sidor

lördag 9 mars 2019

Janssons frestelse 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Ett till recept från julbordet som jag hade missat att lägga ut. Den blev god, men alldeles för rinnig för min smak, så kommer inte att göra om detta receptet.

4 portioner

400 g potatis
2 gula lökar
Smör till stekning och pensling
Ansjovisspad
2 burkar äkta ansjovisfilé (a 125 g)
2 dl vispgrädde
Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och skär några av dem i tunna skivor (dessa skall användas till att klä formen med). Strimla resten av potatisen. Skala och skär löken i likadana strimlor, fräs den gyllenbrun i en kastrull. Tillsätt den strimlade potatisen och ansjovisspadet, häll på grädden. Smaka av med salt och peppar, rör om och låt puttra ca 5 minuter på svag värme. Pensla formarna väl med rumsvarmt smör, klä dem med potatisskivor i botten och längs kanterna. Varva lök- och potatisblandningen med ansjovisfiléer tills formen är fylld, översta lagret skall vara lök- och potatisblandning, gärna toppad med några extra filéer. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills ytan har fått gyllenbruna bubblor. Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den vila någon minut. Ta bort kanten och för försiktigt över frestelsen till en tallrik, det går lättare med t.ex en bred stekspade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar