Sidor

söndag 3 mars 2019

Oxrulader med kallrökt fläsk

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Men han har ett annat recept på rulader som jag testat tidigare, det blev mycket godare o mörare än detta.
Hade missat att köpa hem potatis, så tog ris istället, men det gör du som du vill.

8 skivor oxinnanlår eller ytterlår (ca 600 g)
4 skivor kallrökt fläsk (70-80 g)
1 rödlök
1 gul lök
1 saltgurka
1 äpple
2-3 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt och peppar
Sås:
1 liter sky
Ev. Oxbuljongtärning eller konc. Fond
1 gul lök
2 äpplen
2 morötter
1/2 dl ansjovisspad
Salt och peppar

Till servering:
Potatis eller potatismos
Ev. Saltgurka i stavar

Skär fläsket i strimlor på längden. Skala och skär lökarna i smala strimlor. Skär saltgurkan i stavar. Kärna ur och skär äpplet i stavar. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta ut dem lite med knogarna. Bred på dijonsenap. Salta och peppra. Fördela fläsk, lök, saltgurka och äpple på skivorna och rulla ihop dem hårt. Trä upp ruladerna 4 och 4 på grill- eller träspett. Bryn spetten och vispa ur pannan med lite vatten. Fyll upp med 1 liter vatten som får koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev. Buljong eller konc. fond. Skala och skiva löken till såsen. Kärna ur och skär äpplena i vackra bitar. Skala och skär morötterna bitar. Lägg över spetten i en järngryta, häll över skyn och häll på ansjovisspadet. Skaka grytan och låt den puttra under lock ca 1 timme tills ruladerna känns mjuka. Lägg i grönsakerna efter halva tiden. Servera direkt ur grytan med kokt mjölig potatis eller ett gott potatismos samt ev. fler stavar av saltgurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar