Sidor

fredag 8 mars 2019

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott!

2 portioner

2 fläskkotletter med ben (a 200 g)
1 ägg
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk svensk senap
Rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
Vetemjöl
Smör till stekning
1/2 dl olja till stekning
Salt och peppar

Cole slaw:
1 klyfta av ett normalstort vitkålshuvud
1 klyfta av ett normalstort savoykålshuvud
1 rödlök
100 g spenatblad
1/2 tsk hel kummin
1 msk saft av citron
1 tsk rivet citronskal
2 dl creme fraiche
Salt och peppar

Garnityr:
Några persilje- eller rosmarinkvistar
2 citronklyftor

Till servering:
Knaperstekt bacon
Grillade potatishalvor eller kokt potatis
Brynt smör

Vispa upp ägget och blanda med dijonsenap och svensk senap i en djup tallrik. Blanda dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd med salt och peppar på en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem sedan i äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
Fortsätt med cole slaw: Skala och finstrimla rödlöken. Skär vitkålen, savoykålen och spenaten i ytterst fina strimlor. Droppa över citronsaften och rör ned citronskalet. Krossa kumminet i en mortel och pudra över det. Blanda allt med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Strimla och knaperstek baconet och lägg det mellan hushållspapper. Håll sedan varmt. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga 5-6 minuter på varje sida. Lägg kotletterna någon minut på ett hushållspapper. Lägg upp snyggt på ett varmt fat eller varma tallrikar med potatis, bacon och cole slaw runt kotletterna. Garnera med några persiljekvistar och en citronklyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar