Sidor

måndag 4 mars 2019

Fisksoppa

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott med fisksoppa! Det var länge sedan.

4 portioner

600 g torsk, kolja, gös eller sik
6 havskräftor eller 250 g skalade räkor
1 gul lök
1 morot
1 fänkål
1/2 dl olivolja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
2 lagerblad
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskfond
10 små tomater
1 näve sockerärter
2 nävar haricots verts
12-16 färska musslor
1 pkt saffran (1/2 g)
(2 cl Pernod)
1 knippe vårlök
Salt och peppar

Till servering:
1/2 knippe finskuren bladpersilja
Rostad baguette i skivor
Aioli
Riven parmesanost

Koka fiskbuljongen, gärna en dag i förväg.
Ta fram en rymlig gryta så att alla ingredienser går ordentligt med plats utan att gå sönder. Därför skall soppan inte heller stormkoka någon gång. Skala och strimla löken och moroten. Ansa och strimla fänkålen. Fräs i oljan i en gryta utan att det tar färg. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Tillsätt tomatpuré, vitlök, lagerblad, vinet och fiskbuljongen. Salta och peppra och låt sjuda sakta i 5-6 minuter. Skär under tiden fisken och havskräftorna i munsbitar. Dela tomaterna. Snoppa och dela sockerärter och harico verts. Skär vårlöken i bitar. Tvätta musslorna noga under rinnande vatten. Lägg i tomaterna, ärterna, bönorna, musslorna, saffranet, vårlöken och penoden i grytan. Lägg i fisken och sjud soppan i högst 5 minuter. Lägg i kräftbitarna eller räkorna 2 minuter före servering. Strö över persilja strax före servering. Servera tillsammans med rostad baguette, nygjord aioli och riven parmesan. Ställ fram soppan mitt på bordet och servera direkt ur grytan så att alla runt bordet får se alla goda, vackra ingredienser simma omkring i den ljuvliga buljongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar