Sidor

tisdag 19 mars 2019

Skomakarlåda

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Lätt att göra och väldigt gott!

4 portioner

4 välhängda, marmorerade ryggbiffar (a 200 g)
Smör till stekning
150 g rimmat sidfläsk eller bacon

Aromsmör:
100 g rumsvarmt smör
Finhackad persilja
1 tsk citronsaft
1 tsk worcestershiresås
Salt och peppar

Potatismos:
Ca 1 kg potatis
2 msk smör
Ca 2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
Finskuren gräslök
Muskotnöt
Salt och peppar

Till servering:
Saltgurka
Ev. Brynt smör

Rör ihop ingredienserna till aromsmöret och ställ det svalt. Skala och koka potatisen till moset. Stöt eller vispa ett ganska löst potatismos med smör, gräddmjölk, gräslök och några riv på en muskotnöt. Smaka av med salt och peppar. Skär fläsket i smala remsor och bryn den hastigt. Håll varmt. Skär saltgurkan i bitar. Platta ut biffarna rejält. Salta och peppra och stek dem i smör i het panna, men inte för länge för då kan köttet bli torrt (det är meningen att det skall vara lite blodigt i kärnan). Servera genast på varma tallrikar med fläsket och aromsmöret på köttet samt potatismos och saltgurkan vid sidan om. Den som vill kan också servera lite brynt smör till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar