Sidor

måndag 4 mars 2019

Fiskköttbullar med kaviarstuvad salladslök

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Hittade inte fiskfärs på affären så köpte vanlig fryst fisk som jag tinade och sen körde i mixern. Hur som så blev de helt okej, men de höll inte ihop så bra att de blev sådär runda och fina som Mannerströms, men det gör inte mig nåt.

4 portioner

600 g fiskfärs
2 små gula lökar
Smör till stekning
1 msk kokt kall potatis
2 ägg
3 msk ströbröd
En nypa socker
Salt och peppar

Lökstuvning:
1 knippe salladslök
1 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
1 msk slotts kaviar
Salt och peppar

Till servering:
Kokt eller pressad potatis

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör utan att den tar färg. Mosa potatisen med en gaffel i en bunke. Blanda i ägg och ströbröd och låt det svälla en stund. Blanda i fiskfärsen och den stekta löken, sockra, salta och peppra.  Blanda till en smidig smet. Forma färsen till runda bullar. Snabbast och på restaurangsätt gör du genom att lägga färsen i en spritspåse och klicka ut lagom stora bullar. Stek dem gyllenbruna i smör. Ansa under tiden salladslöken och skär den i mindre bitar. Koka den några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Värm creme fraiche och grädde i en kastrull. Blanda kaviaren, smaka av sältan samt peppra. Vänd försiktigt ned löken. Servera allt rykande varmt med kokt eller pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar